Κομισιόν προς Βελιγράδι: «Η Κατασκευή του South Stream θα Επηρεάσει Αρνητικά την Ενταξιακή Πορεία της Σερβίας»

Κομισιόν προς Βελιγράδι: «Η Κατασκευή του South Stream θα Επηρεάσει Αρνητικά την Ενταξιακή Πορεία της Σερβίας»
energia.gr
Τρι, 7 Οκτωβρίου 2014 - 13:07
Η κατασκευή του σερβικού κομματιού του South Stream θα έχει επιπτώσεις στην υποψηφιότητα της χώρας για την ΕΕ, διαμηνύει στο Βελιγράδι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεσή της για την διεύρυνση, η οποία αναμένεται να δοθεί αύριο, Τετάρτη, στη δημοσιότητα. Ωστόσο, η απειλή εμφανίζεται αρκετά αποδυναμωμένη, καθώς ο νέος Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ έχει αποκλείσει την εισδοχή νέων μελών στην Ένωση για την επόμενη πενταετία

Η κατασκευή του σερβικού κομματιού του South Stream θα έχει επιπτώσεις στην υποψηφιότητα της χώρας για την ΕΕ, διαμηνύει στο Βελιγράδι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεσή της για την διεύρυνση, η οποία αναμένεται να δοθεί αύριο, Τετάρτη, στη δημοσιότητα. Ωστόσο, η απειλή εμφανίζεται αρκετά αποδυναμωμένη, καθώς ο νέος Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ έχει αποκλείσει την εισδοχή νέων μελών στην Ένωση για την επόμενη πενταετία.

Σύμφωνα με την έκθεση, η διακυβερνητική συμφωνία ανάμεσα στη Σερβία και την Ρωσία για την κατασκευή του South Stream δεν είναι συμβατή με το «κοινοτικό κεκτημένο».

Η ίδια άποψη διατυπώνεται και σε «έγγραφο στρατηγικής» της Κομισιόν, που αναμένεται να δοθεί και αυτό αύριο στη δημοσιότητα, και βάσει του οποίου θα διαμορφωθούν οι συνομιλίες ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ κατά το επόμενο 12μηνο.

Η Σερβία έχει υπογράψει από το 2008 με την Ρωσία συμφωνία για τη διέλευση του South Stream από το έδαφός της, ενώ μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή διακλάδωσης του αγωγού έχει υπογράψει με την Μόσχα και η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας.

Πηγές της ΕΕ αναφέρουν ότι το μήνυμα της Ένωσης προς τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες είναι πως, προχωρήσουν με τον South Stream, παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει εμπόδια ιδιαίτερα στις προενταξιακές τους συνομιλίες αναφορικά με το κεφάλαιο που αφορά τον ενεργειακό τομέα.