Κύπρος: Εντός του Δεκεμβρίου τα Αποτελέσματα της Γεώτρησης του Σκάφους της ENI-KOGAS

Κύπρος: Εντός του Δεκεμβρίου τα Αποτελέσματα της Γεώτρησης του Σκάφους της ENI-KOGAS
energia.gr
Τετ, 24 Σεπτεμβρίου 2014 - 17:25
Μέσα στον Δεκέμβριο αναμένονται τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης στο κοίτασμα Ονασαγόρας της κυπριακής ΑΟΖ, που αρχίζει εντός των ημερών μετά την άφιξη του γεωτρητικού σκάφους της ENI-KOGAS στην περιοχή, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εμπορίου και Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη

Μέσα στον Δεκέμβριο αναμένονται τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης στο κοίτασμα Ονασαγόρας της κυπριακής ΑΟΖ, που αρχίζει εντός των ημερών μετά την άφιξη του γεωτρητικού σκάφους της ENI-KOGAS στην περιοχή, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εμπορίου και Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα της γεώτρησης θα είναι καθοριστικά για τα επόμενα βήματα, όσον αφορά την κατασκευή του χερσαίου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου. Ωστόσο, ανέφερε πως δεν θα είναι δυνατό να είναι όλες οι προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ επιτυχημένες, επισημαίνοντας ότι τέτοιου είδους δραστηριότητες εμπερικλείουν μεγάλο βαθμό αποτυχίας. «Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες και αυτό πρέπει να το γνωρίζει ο κόσμος» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ότι αυτήν τη στιγμή η προσοχή είναι στραμμένη στα ανατολικά τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ, δηλαδή τα τεμάχια 2, 3 και 9, για τα οποία έχει εξασφαλίσει άδεια η κοινοπραξία ENI-KOGAS και θα γίνουν τουλάχιστον τέσσερις γεωτρήσεις. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και το τεμάχιο 12, στο οποίο η Noble Energy βρήκε κοίτασμα φυσικού αερίου περίπου 5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι απόψεις των εταιρειών οι οποίες θα επενδύσουν τα μεγάλα κεφαλαία για να προχωρήσουν οι υποδομές, όσον αφορά την κατασκευή ενός χερσαίου τερματικού.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, ανέφερε ότι η Λευκωσία παρακολουθεί τις κινήσεις της τουρκικής κορβέτας η οποί παρακολουθεί τις κινήσεις του ερευνητικού σκάφους και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη υλοποίηση των γεωτρήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου προσθέτοντας ότι για το θέμα ενημερώνονται σύμμαχοι και φίλες χώρες.

Ο κ. Φωκαϊδης χαρακτήρισε αναμενόμενες τις τουρκικές προκλήσεις, δεδομένου ότι είναι γνωστή η πρακτική που ακολουθεί η Άγκυρα. «Η Λευκωσία παραμένει προσηλωμένη στην ανεμπόδιστη υλοποίηση του στόχου που έχει θέσει και μέχρι στιγμής όλα κυλούν όπως έχουν προβλεφθεί» τόνισε.