Το Ρωσικό Εμπάργκο Ίσως Επιταχύνει το Εμπορικό Ντηλ Ε.Ε. και ΗΠΑ

Το Ρωσικό Εμπάργκο Ίσως Επιταχύνει το Εμπορικό Ντηλ Ε.Ε. και ΗΠΑ
της Φανής Γιαννακοπούλου
Σαβ, 20 Σεπτεμβρίου 2014 - 13:24
Στην επίσπευση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ μπορεί να συμβάλλει η απαγόρευση της Ρωσίας στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τη Δύση και η επακόλουθη διακοπή της ροής του διεθνούς εμπορίου
Στην επίσπευση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ μπορεί να συμβάλλει η απαγόρευση της Ρωσίας στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τη Δύση και η επακόλουθη διακοπή της ροής του διεθνούς εμπορίου.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει νέα ειδική έκθεση με τίτλο: «Το ρωσικό εμπάργκο στα τρόφιμα και οι επιπτώσεις του για την παγκόσμια οικονομία τροφίμων» του δημοσιογράφου Brian Gardner.

Ειδικότερα, για την Ε.Ε., σύμφωνα με την έκθεση αυτή, οι ενέργειες του Βλαντιμίρ Πούτιν να απαγορεύσει τις εισαγωγές στη Ρωσία σημαντικών αγροτικών εμπορευμάτων έχουν δημιουργήσει επείγουσα ανάγκη να αναπτυχθούν νέες και πιο αξιόπιστες διεξόδους για τα ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα.

Αυτό θα μπορούσε να κάνει την προοπτική της διατλαντικής εταιρικής σχέσης εμπορίου και επενδύσεων (ΤΤΙΡ), όλο και πιο ελκυστική.

«Λαμβάνοντας υπόψη το σοκ στο σύστημα τροφίμων της ΕΕ από το ρωσικό εμπάργκο, οι εξαγωγείς τροφίμων της ΕΕ μπορεί να αυξήσουν την πίεση στους πολιτικούς τους ώστε να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για την ΤΤΙΡ», υποστηρίζει ο συντάκτης της έκθεσης.

«Μια σημαντική επέκταση της γεωργίας και του εμπορίου τροφίμων αναμένεται σε μια ζώνη ελευθέρων συναλλαγών που θα καλύπτει σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου ΑΕΠ.

«Η διευρυμένη, σταθερή και ασφαλή αγορά των ΗΠΑ για πολλά από τα προϊόντα που σήμερα εξαιρούνται από τη ρωσική αγορά - γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα και επεξεργασμένα τρόφιμα - είναι πιθανό να είναι πιο ελκυστική από το συχνά ιδιόμορφη και με περιορισμένη πρόσβαση ρωσική αγορά», προσθέτει ο Gardner.

Από την άλλη πλευρά, το ρωσικό εμπάργκο ίσως δράσει ανασταλτικά στις διαπραγματεύσεις του Γύρου της Ντόχα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και είναι πιθανό να κάνει τα πράγματα χειρότερα, αντί να τα βελτιώσει, υποστηρίζει ο Gardner.

Ανακατατάξεις στο εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων

Η έκθεση αναλύει όλες τις πτυχές της αλλαγής του διεθνούς εμπορικού περιβάλλοντος των αγροτικών ειδών διατροφής μετά την επιβολή της ρωσικής απαγόρευσης στις αρχές Αυγούστου, την αξιολόγηση και ποσοτικοποίηση της έκθεσης της ΕΕ για την απώλεια του εμπορίου, καθώς και την επανεξέταση των μέτρων που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων στο εισόδημα των αγροτών.

Επίσης δίνει μια λεπτομερή εικόνα στην κατάσταση της ρωσικής αγροτικής οικονομίας, και αξιολογεί τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου ότι η Ρωσία μπορεί να επιβιώσει χωρίς τις εισαγωγές από την ΕΕ ή τις ΗΠΑ είτε με την ενίσχυση της δική της παραγωγής, είτε με την προμήθεια από άλλες χώρες που δεν επηρεάζονται από η απαγόρευση.

Μεταξύ των κερδισμένων της ρωσικής απαγόρευσης μπορεί να είναι η Βραζιλία και τα άλλα μέλη των χωρών Mercosur (Αργεντινή, Παραγουάη, Ουρουγουάη). Αλλά στην έκθεση επισημαίνεται ότι υπάρχει και το πολιτικό δίλημμα για το μπλοκ Mercosur, δεδομένου ότι οι φιλοδοξίες του είναι να επεκτείνει τις εξαγωγές του στην Ευρώπη μέσω της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Mercosur και να τελικά εξάγουν προς τη Ρωσία τότε θα υπάρξουν επιπλοκές στο εμπόριο με ΕΕ.

(www.agronews.gr)