«Η Ουγγαρία έχει συμφωνήσει να παράσχει κενό χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Σερβία, που θα εξασφαλίσει έτσι δικά της αποθέματα για το χειμώνα που έρχεται», δήλωσε ο Σέρβος υπουργός ενέργειας, Aleksandar Antic όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης του Βελιγραδίου την Τρίτη

«Η Ουγγαρία έχει συμφωνήσει να παράσχει κενό χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Σερβία, που θα εξασφαλίσει έτσι δικά της αποθέματα για το χειμώνα που έρχεται», δήλωσε ο Σέρβος υπουργός ενέργειας, Aleksandar Antic όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης του Βελιγραδίου την Τρίτη.

«Όλη η ελεύθερη ουγγρική χωρητικότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου θα είναι στη διάθεσή μας και έχουμε ήδη λάβει μία προσφορά, ώστε να αποθηκεύσουμε την ποσότητα του αερίου που χρειαζόμαστε» μετέδωσε συγκεκριμένα το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug , επικαλούμενο τις δηλώσεις του υπουργού Anti c, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε εκείνος στη Βουδαπέστη με τον Ούγγρο υπουργό για την εθνική ανάπτυξη, Miklos Sesztak .

Σύμφωνα με τον Anti c, ένα από τα πιθανά σενάρια για την Gazprom, είναι να αποθηκευθούν στην Ουγγαρία οι ποσότητες του φυσικού αερίου που προορίζονται για την περιοχή, συμπεριλαμβανομένου και του μεριδίου που θα πρέπει να δοθεί στη Σερβία .

Το δεύτερο πιθανό σενάριο, όπως αναφέρει το SeeNews, είναι ότι η Σερβία θα αποθηκεύσει περίπου 150 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ουγγαρία με βάση την ισχύουσα μακροπρόθεσμη συμφωνία της με την Gazprom και όπως τονίζεται από τις αρχές της χώρας αυτή είναι μία απόφαση, που επείγει να ληφθεί αυτόν τον μήνα.

Τον Αύγουστο, ο σέρβος υπουργός ενέργειας, είχε δηλώσει ότι το Banatski Dvor, ο μοναδικός χώρος αποθήκευσης φυσικού αερίου της Σερβίας, με χωρητικότητα που ανέρχεται στα 450 εκατομμύρια κυβικά μέτρα έχει γεμίσει και η ποσότητα αυτή επαρκεί για περίπου τρεις μόνο, μήνες.

Η εξαγωγική μονάδα Gazprom Export, της Gazprom, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, παρέδωσε 1,4 δις κυβικά μέτρα φυσικού αεριού στη Σερβία το 2013. Το βαλκανικό αυτό κράτος διαθέτει μόνο μία οδό ανεφοδιασμού με αέριο και αυτή διέρχεται μέσω της Ουκρανίας και της Ουγγαρίας.

Μιλώντας σε ΜΜΕ του Βελιγραδίου ο Anticανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Σερβία θα εξετάσει και το ενδεχόμενο εισαγωγής άνθρακα από τις γειτονικές χώρες, σε περίπτωση που δεν καταφέρει να θέσει ξανά σε λειτουργία το ορυχείο στην Tamnava - West που έχει πληγεί από τις πλημμύρες του Δεκεμβρίου.

Μετά τις συναντήσεις του στη Βουδαπέστη, ο Antic εμφανίστηκε πεπεισμένος, ότι τυχόν ελλείψεις άνθρακα στη Σερβία θα μπορούσαν εν μέρει να καλυφθούν με εισαγωγές από την Ουγγαρία με ευνοϊκούς μάλιστα όρους .