Στις πιέσεις των μεταλλευτικών ομίλων υποχώρησε τελικά η κυβέρνηση Άμποτ στην Αυστραλία, καταργώντας τον φόρο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που ίσχυε από το 2012, ως μια προσπάθεια να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα και να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή

Στις πιέσεις των μεταλλευτικών ομίλων υποχώρησε τελικά η κυβέρνηση Άμποτ στην Αυστραλία, καταργώντας τον φόρο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που ίσχυε από το 2012, ως μια προσπάθεια να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα και να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή.

Η σχετική ψήφος της αυστραλιανής Γερουσίας θεωρείται σημαντική νίκη για τον συντηρητικό πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ και δημιουργεί αβεβαιότητα για το πώς η χώρα θα καταφέρει να ανταποκριθεί στους στόχους της για μείωση των εκπομπών άνθρακα. Η Αυστραλία ευθύνεται για περίπου το 1,5% των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στον κόσμο, αλλά κατά κεφαλήν, αναλογικά με τον πληθυσμό της, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη λόγω του μεγέθους του μεταλλευτικού τομέα της και της εξάρτησής της από την ενέργεια που παράγει χάρη στον άνθρακα. Ο μεταλλευτικός τομέας (σιδηρομετάλλευμα, άνθρακας, χαλκός...) είναι εδώ και 15 χρόνια ο κινητήρας της αυστραλιανής ανάπτυξης και η χώρα έχει πολλούς γίγαντες του κλάδου, μεταξύ των οποίων οι εταιρείες Rio Tinto και BHP Billiton.

Η άνω Βουλή του αυστραλιανού Κοινοβουλίου ψήφισε σήμερα με 39 ψήφους υπέρ έναντι 32 κατά την κατάργηση του φόρου άνθρακα, κάτι που είχε υποσχεθεί το συντηρητικό κόμμα, το οποίο ανέβηκε στην εξουσία τον Σεπτέμβριο του 2013. Ο πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ υποστηρίζει πως το κόστος του φόρου αυτού το επωμίζονταν οι καταναλωτές μέσω της αύξησης των λογαριασμών του ηλεκτρικού.

«Είναι μια μεγάλη είδηση για τις αυστραλιανές οικογένειες και τις μικρές επιχειρήσεις της χώρας μας», δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο Τόνι Άμποτ, ο οποίος είχε άλλοτε χαρακτηρίσει «ανοησίες» τις επιστημονικές μελέτες που αποδίδουν στην ανθρώπινη δράση την άνοδο της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας του πλανήτη. «Τιμάμε τις υποσχέσεις μας προς εσάς (σ.σ.: τον λαό) και οικοδομούμε μια ισχυρή και ευημερούσα οικονομία για μια ασφαλή Αυστραλία», πρόσθεσε.

Κίνητρα μείωσης εκπομπών
Ο φόρος, ο οποίος είχε αποφασισθεί από την κυβέρνηση της Εργατικής Τζούλια Γκίλαρντ, είχε τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2012 παρά τη σφοδρή αντίθεση των μεταλλευτικών ομίλων και της δεξιάς αντιπολίτευσης. Ο φόρος υποχρέωνε τους μεγαλύτερους ρυπαντές -κυρίως τους μεταλλευτικούς ομίλους- να πληρώνουν ανάλογα με τις εκπομπές άνθρακα που παράγουν, ώστε να έχουν κίνητρο να μειώνουν αυτές τις εκπομπές. Η κυβέρνηση του Τόνι Άμποτ θέλει ένα σχέδιο «άμεσης δράσης», που να περιλαμβάνει για παράδειγμα οικονομικά κίνητρα προς τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να βελτιώσουν τον ενεργειακό απολογισμό τους.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από δεξαμενές σκέψης (Climate Analytics, Potsdam Institute και Ecofys) στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων για το κλίμα που διεξήχθησαν τον Νοέμβριο του 2013 στη Βαρσοβία, ανέφερε πως οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από την Αυστραλία υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν ως το 2020 κατά 12%, αντί να μειωθούν κατά 5%, εξαιτίας της διάλυσης της νομοθεσίας για το κλίμα και κυρίως της κατάργησης του φόρου άνθρακα.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 30/08/2014)