20 χρόνια μετά την εισαγωγή της ενιαίας αγοράς, η Ευρώπη είναι πιο ευημερούσα από ποτέ με τους Δανούς και τους Γερμανούς να επωφελούνται πιο πολύ από όλους από την ενίσχυση της οικονομικής ολοκλήρωσης, σύμφωνα με έρευνα του ιδρύματος Bertelsmann.

20 χρόνια μετά την εισαγωγή της ενιαίας αγοράς, η Ευρώπη είναι πιο ευημερούσα από ποτέ με τους Δανούς και τους Γερμανούς να επωφελούνται πιο πολύ από όλους από την ενίσχυση της οικονομικής ολοκλήρωσης, σύμφωνα με έρευνα του ιδρύματος Bertelsmann. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση έχει συνεχώς θετικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη των κρατών μελών της ΕΕ τα τελευταία 20 χρόνια, αναφέρει η έκθεση, τονίζοντας ότι Γερμανία και Δανία επωφελούνται περισσότερο συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Η εσωτερική αγορά έχει ενισχύσει τις οικονομικές επιδόσεις της Γερμανίας 37δις ευρώ κατά μέσο όρο, το οποίο πρακτικά μεταφράζεται σε 450ευρώ ανά άτομο ετησίως. Με μια αύξηση 500ευρώ ετησίως κατά κεφαλήν, η Δανία έχει επωφεληθεί περισσότερο από κάθε κράτος μέλος της ΕΕ.

Ο Νότος επωφελήθηκε λιγότερο

Οι ερευνητές από το ελβετικό οικονομικό ινστιτούτο Prognos AG διεξήγαγαν την έρευνα εκ μέρους του ιδρύματος Bertelsmann, εξετάζοντας την επίδραση της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς στην ανάπτυξη μεταξύ 1992-2012 στις 14 από τις 15 χώρες της ΕΕ το 1992 (εξαιρουμένου του Λουξεμβούργου).

Τα ευρήματα της έκθεσης έδειξαν ότι η σύγκλιση της Ευρώπης είχε ουσιαστικά θετική επίδραση σε αυτές τις χώρες, αν και με πολύ διαφορετικούς τρόπους. Η εσωτερική αγορά ωφέλησε συγκεκριμένα εκείνες τις χώρες που διασυνδέονται οικονομικά σε μεγάλο βαθμό με άλλες χώρες της ΕΕ, λέει η έκθεση.

Οι χώρες βόρειας και κεντρικής Ευρώπης βρίσκονται σχεδόν στην κορυφή της λίστας, ενώ δεν συνβαίνει το ίδιο και για τις νοτιοευρωπαϊκές χώρες. Η μέση ετήσια αύξηση στο εισόδημα λόγω της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ήταν περίπου 80 ευρώ κατά κεφαλήν στην Ιταλία, την Ισπανία, στην Ελλάδα 70 ευρώ και στην Πορτογαλία 20 ευρώ.