ΙΕΑ: Η Απανθρακοποίηση της Ενέργειας Μπορεί Να Εξοικονομήσει 71 Τρις. Δολάρια ως το 2050

ΙΕΑ: Η Απανθρακοποίηση της Ενέργειας Μπορεί Να Εξοικονομήσει 71 Τρις. Δολάρια ως το 2050
energia.gr
Τρι, 13 Μαΐου 2014 - 13:52
Ο ηλεκτρισμός θα αυξήσει την συμμετοχή του στην πρωτογενή κατανάλωση ενέργειας του πλανήτη μέσα στον 21ο αιώνα εις βάρος του πετρελαίου, όπως εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) σε νέα του έκθεση.

Ο ηλεκτρισμός θα αυξήσει την συμμετοχή του στην πρωτογενή κατανάλωση ενέργειας του πλανήτη μέσα στον 21ο αιώνα εις βάρος του πετρελαίου, όπως εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) σε νέα του έκθεση.

Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, η διαχείριση αυτής της μετάβασης προς ένα πιο «ηλεκτρικό» μέλλον θα απαιτήσει προσεκτικές κινήσεις και πολιτικές ώστε να επιτευχθεί η ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και οι κλιματικοί στόχοι. Στα πλαίσια αυτά, ο ΙΕΑ καταγράφει στην έκθεση με τίτλο Προοπτικές Ενεργειακής Τεχνολογίας ( ETP 2014) τις τάσεις που επικρατούν σήμερα στον ενεργειακό τομέα και τις τεχνολογίες που είναι απαραίτητες.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι πράσινες ενεργειακές τεχνολογίες εξαπλώνονται στον αναπτυσσόμενο κόσμο με γρήγορα βήματα το τελευταίο έτος, αντισταθμίζοντας τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις ανεπτυγμένες χώρες. Παρόλα αυτά, η πρόοδος δεν κρίνεται ικανοποιητική στο σύνολό της και δεν συμβαδίζει με τις προηγούμενες προβλέψεις του ΙΕΑ.

«Ο ηλεκτρισμός πρόκειται να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο στο πρώτο μισό του αιώνα ως ενεργειακό μέσο το οποίο στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη. Ενώ αυτό προσφέρει πολλές ευκαιρίες, εντούτοις δεν λύνει όλα μας τα προβλήματα. Μάλιστα, δημιουργεί νέες προκλήσεις», σχολίασε η γενική διευθύντρια του ΙΕΑ, Μαρία βαν ντερ Χόεβεν, παρουσιάζοντας την έκθεση στη Σεούλ της Νοτίου Κορέας.

«Πρέπει να το πετύχουμε σωστά και είμαστε σε λάθος δρόμο αυτή τη στιγμή», τόνισε χαρακτηριστικά. «Η αυξημένη χρήση του άνθρακα διεθνώς υποσκιάζει την πρόοδο των ΑΠΕ και οι εκπομπές ρύπων του κλάδου του ηλεκτρισμού δεν έχουν αλλάξει τα τελευταία 20 χρόνια, παρά την πρόοδο που παρατηρείται σε κάποιες περιοχές. Μια ραγδαία αλλαγή πλεύσης σε παγκόσμιο επίπεδο χρειάζεται εδώ και καιρό», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι το μερίδιο του ηλεκτρισμού στην πρωτογενή κατανάλωση ενέργειας έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 40 χρόνια, αλλά το μεγαλύτερο μέρος αυτού παράγεται από «βρόμικες» πηγές. Η ηλεκτροπαραγωγή χρησιμοποιεί το 40% του συνόλου της διαθέσιμης ενέργειας και παράγει ένα αντίστοιχο ποσοστό των συνολικών ρύπων. Πάντως, πρακτικές και οικονομικές λύσεις μπορούν να ενισχύσουν την αποδοτικότητα της ηλεκτροπαραγωγής, να μετριάσουν την ζήτηση και να απομακρύνουν τον άνθρακα σχεδόν εξ ολοκλήρου ως το 2050.

Η έκθεση του ΙΕΑ παρουσιάζει τρία διαφορετικά σενάρια για το πώς θα εξελιχθεί μέχρι τότε το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα. Στο βασικό σενάριο, το οποίο προβλέπει άνοδο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου, ο ηλεκτρισμός αναδεικνύεται σε βασικό πρωταγωνιστή, ξεπερνώντας το πετρέλαιο. Τονίζεται επίσης, ότι προκειμένου να υπάρξει καθαρή ενέργεια χωρίς άνθρακα το 2050, θα χρειαστούν επενδύσεις ύψους 44 τρις. δολαρίων. Το ποσό αυτό φαντάζει μεγάλο, αλλά είναι χαμηλό σε σύγκριση με τα 115 τρις. δολάρια που εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν από τα ορυκτά καύσιμα. Κατ΄επέκταση, ο ΙΕΑ κρίνει ότι το όφελος θα μπορούσε να είναι 71 τρις. δολάρια.