Η κρατική εταιρεία αερίου της Ρωσίας Gazprom ανακοίνωσε ότι οι οφειλές της ουκρανικής ενεργειακής εταιρείας Naftogaz προς την ίδια αυξάνονται κατά ακόμη 11,4 δισεκ. δολάρια (8,2 δισεκ. ευρώ), ένα ποσό που είναι πενταπλάσιο σε σχέση με τις προηγούμενες απαιτήσεις της, εντείνοντας την πίεση που ασκεί στο Κίεβο εν μέσω της βαθύτερης κρίσης στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση μετά το τέλος του Ψυχρού

Η κρατική εταιρεία αερίου της Ρωσίας Gazprom ανακοίνωσε ότι οι οφειλές της ουκρανικής ενεργειακής εταιρείας Naftogaz προς την ίδια αυξάνονται κατά ακόμη 11,4 δισεκ. δολάρια (8,2 δισεκ. ευρώ), ένα ποσό που είναι πενταπλάσιο σε σχέση με τις προηγούμενες απαιτήσεις της, εντείνοντας την πίεση που ασκεί στο Κίεβο εν μέσω της βαθύτερης κρίσης στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Η πολιτική κρίση στην Ουκρανία, η οποία βρίσκεται στον τέταρτο μήνα, έχει φέρει τη Ρωσία αντιμέτωπη με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και με την Ευρωπαϊκή Ένωση — που επέβαλαν κυρώσεις στη Μόσχα εξαιτίας της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας.

Σύμφωνα με μια πηγή της Gazprom, το ποσό αυτό, των 11,4 δισεκ. δολαρίων, προστίθεται στην οφειλή της Naftogaz (2,2 δισεκ. δολάρια) για τις ποσότητες αερίου που προμηθεύτηκε από την ίδια το 2013 και μέχρι τώρα το 2014.

Κατά την ίδια πηγή τα έγγραφα σχετικά με τις ανεξόφλητες οφειλές της Naftogaz εστάλησαν στην εταιρεία αυτή χθες Τετάρτη και έχουν σχέση με το γεγονός πως η ουκρανική εταιρεία δεν τήρησε συμβατικές της υποχρεώσεις.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ μετέδωσε νωρίτερα σήμερα ότι ο Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, ανώτατο στέλεχος της Gazprom, παρουσίασε στοιχεία σχετικά με τις οφειλές της Naftogaz προς τη ρωσική εταιρεία σε δημοσιογράφους στο Παρίσι. Ούτε η Gazprom ούτε η Naftogaz σχολίασαν τις πληροφορίες αυτές.

Οι δύο πλευρές είχαν συνάψει μια σύμβαση "take or pay", δηλαδή μια εγγύηση άνευ όρων για την αγορά μιας ποσότητας αερίου με άμεση πληρωμή σε μετρητά. Βάσει αυτού του όρου, η Naftogaz ήταν υποχρεωμένη να καταβάλει ένα μίνιμουμ ποσό έστω κι αν δεν παραλάμβανε όλη τη συμφωνημένη ποσότητα.

Η Naftogaz είχε συμφωνήσει να εισαγάγει 41,6 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου βάσει της σύμβασης του 2013, αλλά τελικά παρέλαβε μόνο τα 12,9 δισεκ. κυβικά μέτρα, είπε η πηγή της Gazprom.