Σημαντικό είναι το γεγονός ότι επετεύχθη κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας προκειμένου να αυξηθεί από 16 σε 19 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα η ποσότης του φυσικού αερίου που διέρχεται από τον αγωγό Blue Stream. Την ανακοίνωση περί συμφωνίας έκανε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι επετεύχθη κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας προκειμένου να αυξηθεί από 16 σε 19 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα η ποσότης του φυσικού αερίου που διέρχεται από τον αγωγό Blue Stream. Την ανακοίνωση περί συμφωνίας έκανε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδος Hurriyet ο Γιλντίζ δήλωσε: «Καταλήξαμε σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία με τη Ρωσική Ομοσπονδία», ενώ διευκρίνισε πως μπορεί να υπογραφεί ένα νέο συμβόλαιο με τη Μόσχα για την αγορά αερίου σε μία «λογική τιμή» με την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέως.

 

Οι δηλώσεις αυτές του υπουργού έγιναν πριν την προγραμματισμένη συνάντηση του με τον αντιπρόεδρο του ρωσικού γίγαντα στον τομέα του φ. αερίου, της Gazprom, Αλεξάντρ Μεντβέντεφ.

 

Ο Γιλντίζ είχε δηλώσει την Παρασκευή πως η Τουρκία επρόκειτο να ζητήσει μια έκπτωση στην τιμή του αερίου που αγοράζει από την Ρωσία και από το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό. Δεν διευκρίνισε όμως ποιο μπορεί να είναι το εύρος αυτής της εκπτώσεως, εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να παρεμποδίσει τις συνομιλίες με τον εκπρόσωπο της Gazprom.