Με Ενεργειακή Ατζέντα ο Λαβρόφ στην Αθήνα για τα 185 Χρόνια Από την Ανακήρυξη του Καποδίστρια ως Πρώτου Κυβερνήτη

Με Ενεργειακή Ατζέντα ο Λαβρόφ στην Αθήνα για τα 185 Χρόνια Από την Ανακήρυξη του Καποδίστρια ως Πρώτου Κυβερνήτη
energia.gr
Τετ, 30 Οκτωβρίου 2013 - 09:38
Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος θα συμμετάσχει σε τιμητικές εκδηλώσεις που γίνονται για τα 185 χρόνια από την ανακήρυξη του Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας και την έναρξη σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος θα συμμετάσχει σε τιμητικές εκδηλώσεις που γίνονται για τα 185 χρόνια από την ανακήρυξη του Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας και την έναρξη σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών θα έχει επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες, κατά τις οποίες θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητηθεί το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και η συμμετοχή σε αυτό ρωσικών εταιρειών, αλλά, πιθανώς, και το ζήτημα της ΔΕΠΑ. Ήδη, οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι διεκδικούν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, και δεν θεωρείται τυχαίο ότι τον Λαβρόφ θα συνοδεύει ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Βλαντιμίρ Γιακούνιν.

Αναφορικά με τη ΔΕΠΑ, η ρωσική πλευρά, μετά το ναυάγιο της εξαγοράς της από την Gazprom, θέτει ως όρο για επανεκδήλωση του ενδιαφέροντος από πλευράς της εταιρείας σε νέο διαγωνισμό, να αλλάξουν οι όροι του παιχνιδιού και η στάση της Ε.Ε. να γίνει πιο σαφής. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να γίνει δεκτό από την Κομισιόν. Στις επαφές που θα έχει ο Λαβρόφ με Έλληνες αξιωματούχους, δεν αποκλείεται να τεθεί και το θέμα της μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου, καθώς και τα ρωσικά σχέδια για τον αγωγό South Stream.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του κ. Λαβρόφ έχει ως εξής:

Στις 12 το μεσημέρι ο κ. Λαβρόφ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ νωρίτερα θα κηρύξει, μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, την έναρξη του Συμποσίου «ο Ιωάννης Καποδίστριας και οι σύγχρονες σχέσεις Ελλάδος - Ρωσίας».

Στις 12:40 ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο, με τη λήξη της οποία θα υπάρξουν συνομιλίες των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και υπογραφή διμερών συμφωνιών.

Για τις 14:20 έχουν προγραμματιστεί κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών.