Με Ανεμογεννήτριες Siemens, Εγκαινιάστηκε το Μεγαλύτερο Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο του Κόσμου

Με Ανεμογεννήτριες Siemens, Εγκαινιάστηκε το Μεγαλύτερο Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο του Κόσμου
energia.gr
Παρ, 5 Ιουλίου 2013 - 16:32
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα εγκαίνια του μεγαλύτερου υπεράκτιου σταθμού παραγωγής αιολικής ενέργειας στον κόσμο, του London Array.
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα εγκαίνια του μεγαλύτερου υπεράκτιου σταθμού παραγωγής αιολικής ενέργειας στον κόσμο, του London Array.Η Siemens προμήθευσε τις 175 ανεμογεννήτριες και τη σύνδεση του δικτύου για το London Array. Σε συνεργασία με τη Dong Energy, η Siemens θα είναι επίσης υπεύθυνη για τις υπηρεσίες συντήρησης των ανεμογεννητριών, σύμφωνα με μακροπρόθεσμη συμφωνία. 
Η μονάδα αιολικής ενέργειας, η οποία ανήκει, αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από κοινοπραξία αποτελούμενη από την Dong Energy, την E.ON και τη Masdar, έχει συνολική ισχύ 630 megawatts (MW) και θα παράγει καθαρή ηλεκτρική ενέργεια ικανή να τροφοδοτήσει 500.000 βρετανικά νοικοκυριά. Το London Array θα μείωσει τις ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά περίπου 900.000 τόνους, ποσό που ισούται με τις εκπομπές 300.000 επιβατικών αυτοκινήτων.«To London Array είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο υπεράκτια μονάδα παραγωγής αιολικής ενέργειας και αποτελεί ένα ορόσημο της ανάπτυξης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. 
Το έργο αυτό υπογραμμίζει την ηγετική θέση της Siemens σε αυτή την ελκυστική αγορά ανάπτυξης», δήλωσε οPeter Lφscher, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens AG, με την ευκαιρία της τελετής εγκαινίων που πραγματοποιήθηκε στο Margate, στη Μεγάλη Βρετανία.Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο London Array βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Τάμεση,περίπου 20 χιλιόμετρα από την ακτή του Κεντ και του Έσεξ. Η Siemens προμήθευσε και εγκατέστησε τις 175 ανεμογεννήτριες, κάθε μία από τις οποίες έχει διάμετρο ρότορα 120 μέτρα και ονομαστική ισχύ 3,6 MW. Επιπλέον, η εταιρεία προμήθευσε τη σύνδεση του δικτύου με ένα χερσαίο και δύο υπεράκτιους υποσταθμούς στη Βόρεια Θάλασσα. Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τις ανεμογεννήτριες συγκεντρώνεται στη θάλασσα και μεταφέρεται μέσω υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης προς την ακτή. 
Η λειτουργία και η συντήρηση του αιολικού πάρκου θα πραγματοποιείται από μια purpose-built βάση στο λιμάνι του Ramsgate.«Έργα τέτοιου μεγέθους συμβάλλουν στην περαιτέρω βιομηχανοποίηση των σύνθετων διαδικασιών παραγωγής και logistics για τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας», δήλωσε ο Peter Lφscher. Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των έργων στο London Array, η Siemens είχε την ευκαιρία να τυποποιήσει περαιτέρω τις διαδικασίες υπεράκτιας εγκατάστασης, οι οποίες περιλαμβάνουν την κατασκευή, τη μεταφορά και τα logistics, καθώς και την εγκατάσταση των υπεράκτιων ανεμογεννητριών.
Η υπεράκτια αιολική ενέργεια διαδραματίζει ήδη σημαντικό ρόλο στα ενεργειακά συστήματα της Βόρειας Ευρώπης. Η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία – οι μεγαλύτερες αγορές υπεράκτιας αιολικής ενέργειας – έχουν φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης. Και οι δύο χώρες σχεδιάζουν να επεκτείνουν άμεσα και ευρέως την παραγωγή της υπεράκτιας ενέργειας. Στη Γερμανία, η επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών της είναι δυνατή μόνο με την περαιτέρω αύξηση των υπεράκτιων σταθμών αιολικής ενέργειας. Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει την εγκατάσταση υπεράκτιων μονάδων ισχύος 10 gigawatt (GW) έως το 2020. Η Μεγάλη Βρετανία στοχεύει στην παραγωγή αιολικής ενέργειας 18 GW μέχρι το 2020, αρκετής για να καλύψει περίπου το ένα πέμπτο της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στη Βρετανία.
Η Siemens βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αγοράς υπεράκτιων μονάδων παραγωγής αιολικής ενέργειας, συνδέσεων δικτύου και υπηρεσιών συντήρησης υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Η εταιρεία έχει ήδη εγκαταστήσει περισσότερες από 1.100 ανεμογεννήτριες στη θάλασσα, συνολικής ισχύος 3,4 GW, πάνω από τα δύο τρίτα των οποίων βρίσκονται στη Μεγάλη Βρετανία. Συνολικά, οι παραγγελίες της εταιρείας περιλαμβάνουν υπεράκτια ισχύ 4,6 GW. Συμπεριλαμβανομένου τουLondon Array, η Siemens έχει υλοποιήσει πέντε έργα σύνδεσης δίκτυου στη Μεγάλη Βρετανία.