Open Door: Στα Τέλη της Επόμενης Εβδομάδας τα Αποτελέσματα της Αξιολόγησης

Open Door: Στα Τέλη της Επόμενης Εβδομάδας τα Αποτελέσματα της Αξιολόγησης
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Πεμ, 3 Ιανουαρίου 2013 - 12:27
Στα τέλη της επόμενης εβδομάδας προβλέπεται να συνεδριάσει η επιτροπή για το open door, προκειμένου να αξιολογήσει το εκτενές υλικό που έχει συγκεντρωθεί, μετά τις διευκρινίσεις που ζητήθηκαν από τις εταιρίες, οι οποίες συμμετέχουν στη διαγωνιστική διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες του energia, κατά πάσα πιθανότητα από την αξιολόγηση θα προκύψει short list με τους επικρατέστερους, οι οποίοι θα κληθούν περί τα μέσα Ιανουαρίου στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΚΑ

Στα τέλη της επόμενης εβδομάδας προβλέπεται να συνεδριάσει η επιτροπή για το open door, προκειμένου να αξιολογήσει το εκτενές υλικό που έχει συγκεντρωθεί, μετά τις διευκρινίσεις που ζητήθηκαν από τις εταιρίες, οι οποίες συμμετέχουν στη διαγωνιστική διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energia, κατά πάσα πιθανότητα από την αξιολόγηση θα προκύψει short list με τους επικρατέστερους, οι οποίοι θα κληθούν περί τα μέσα Ιανουαρίου στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΚΑ.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 29 Νοεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες παρουσιάσεις στο ΥΠΕΚΑ από μία ομάδα εταιριών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το open door και στις 10 Δεκεμβρίου 2012 ο δεύτερος κύκλος παρουσιάσεων από εκείνες τις εταιρίες που δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν στον πρώτο κύκλο για δικούς τους λόγους. Με την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων το ΥΠΕΚΑ ζήτησε στις 20/12/2012 μια σειρά διευκρινίσεων σε ζητήματα που έχρηζαν απαντήσεων. Η αρχική προθεσμία που τέθηκε ήταν στις 24/12/2012 προκαλώντας τη δυσφορία των συμμετεχόντων, γιατί κρίθηκε ότι δεν ήταν επαρκής ο χρόνος και συν τοις άλλοις δεν θα μπορούσαν να διατεθούν ορισμένα στοιχεία από τράπεζες, λόγω της αργίας των Χριστουγέννων. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη αυτή το ΥΠΕΚΑ παρέτεινε την προθεσμία ως τις 28/12/2012, στην οποία ανταποκρίθηκαν όλες οι εταιρίες.

Από μια πρώτη, άτυπη, αξιολόγηση που έχει γίνει φαίνεται ότι κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει short list συμμετεχόντων, αλλά την οριστική απόφαση θα λάβει η αρμόδια επιτροπή που θα συνεδριάσει στα τέλη της άλλης εβδομάδας. Δεν αποκλείεται, βέβαια, και το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις να γίνουν με το σύνολο των εταιριών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Σε κάθε περίπτωση, το τελικό λόγο θα έχει η πολυμελής επιτροπή του διαγωνισμού.

Αμέσως μετά, θα ζητηθεί από τις εταιρίες, είτε της short list, είτε όλες, να υποβάλουν τις οικονομικές προσφορές τους, για να ξεκινήσει η επόμενη φάση, με τις διαπραγματεύσεις. Η διαδικασία αυτή, καθώς περιλαμβάνει και το draft της σύμβασης μίσθωσης, που θεωρείται το πιο κρίσιμο θέμα, δεν θεωρείται απλή και θα απαιτήσει ικανό χρόνο για να ολοκληρωθεί. Αρκεί να αναφερθεί ότι το 1996 η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το γύρο παραχωρήσεων διήρκεσε επτά μήνες. Ωστόσο, πρόθεση του ΥΠΕΚΑ είναι ο χρόνος της παρούσας διαδικασίας να είναι συντομότερος και εκτιμάται ότι θα έχει περαιωθεί ως τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του έτους. Ήδη, σε ο,τι αφορά το μοντέλο της σύμβασης, το υπουργείο έχει συνεργασθεί με εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο του Λονδίνου, οπότε διαθέτει στα χέρια του ένα νομικό κείμενο άριστα διατυπωμένο. Όμως, ακριβώς επειδή πρόκειται για νομικό κείμενο, στο οποίο αναγκαστικά θα εμπλακούν νομικοί εκπρόσωποι των εταιριών, θεωρείται εύλογο ότι θα απαιτήσει χρόνο για την οριστική συμφωνία.

Με βάση αυτά τα δεδομένα και εφόσον οι διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν στα τέλη του πρώτου εξαμήνου, υπολογίζεται η έναρξη των ερευνών στις τρεις περιοχές, Ιωάννινα, Πατραϊκό Κόλπο κα Κατάκολο, να ξεκινήσουν από το Σεπτέμβριο, καθώς θα απαιτηθεί και μια σειρά αδειοδοτήσεων.

Με ταχείς ρυθμούς τα σεισμικά

Η νορβηγική PGS κινείται με ανέλπιστα γρήγορους ρυθμούς για την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και τη νότια Κρήτη. Ήδη, έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες στο πρώτο κομμάτι, το Ιόνιο Πέλαγος και από τα Χριστούγεννα το πλοίο της PGS βρίσκεται ήδη και «σκαλίζει» τη νότιο Κρήτη.

Με τους ρυθμούς αυτούς εκτιμάται ότι οι έρευνες θα έχουν ολοκληρωθεί ως τα τέλη Ιανουαρίου, για να αρχίσει μετά το πιο ενδιαφέρον και κρίσιμο κομμάτι, της αξιολόγησης του υλικού που θα συγκεντρωθεί. Να σημειωθεί ότι στην επεξεργασία του υλικού θα συμμετέχουν -και έτσι θα αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία- δύο στελέχη του ΥΠΕΚΑ, τα οποία παραβρίσκονται εναλλάξ πάνω στο πλοίο και στη διάρκεια της ερευνητικής διαδικασίας.

Το πρώτο feedback από την επεξεργασία του υλικού εκτιμάται ότι θα έχει το ΥΠΕΚΑ στα τέλη του Ιουνίου. Σε ό,τι έχει να κάνει με το Ιόνιο δεν αναμένεται τόσο η πιστοποίηση ύπαρξης κοιτασμάτων, καθώς ήδη υπάρχει εικόνα γι αυτό από παλαιότερες έρευνες. Εκείνο, όμως, που αναμένεται είναι ειδικά στη Β.Δ. Κέρκυρα να περιγραφούν οι διαστάσεις των στόχων, το εύρος των κοιτασμάτων και αν και κατά πόσο συμπλέουν με γειτονικά κοιτάσματα. Εν τέλει, στο Ιόνιο αυτό που αναμένεται είναι να προσδιορισθεί το σύμπλεγμα των κοιτασμάτων.

Αντίθετα, με προφανές ενδιαφέρον αναμένονται τα πορίσματα της PGS στις περιοχές της Δυτικής Πελοποννήσου και δη στον κόλπο της Κυπαρισσίας και βέβαια στη νότια Κρήτη, όπου επί της ουσίας δεν υπάρχει καμία σοβαρή και πραγματική εικόνα ως τώρα.