Βουλγαρία: Έχουν Σταματήσει τα Σχέδια για την Κατασκευή Θερμοηλεκτρικού Σταθμού στην Ινιάδα

Βουλγαρία: Έχουν Σταματήσει τα Σχέδια για την Κατασκευή Θερμοηλεκτρικού Σταθμού στην Ινιάδα
από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τρι, 18 Δεκεμβρίου 2012 - 18:39
Το σχέδιο κατασκευής θερμοηλεκτρικού σταθμού στην πόλη Ινιάδα της Τουρκίας (στα σύνορα με τη Βουλγαρία) έχει σταματήσει, διαβεβαίωσε ο δήμαρχος της πόλης Ταχίρ Γιασάκ, μιλώντας σε κοινή σύσκεψη στο βουλγαρικό λιμάνι του Μπουργκάς, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι φορείς συζήτησαν τις εξελίξεις γύρω από το επίμαχο σχέδιο, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις
Το σχέδιο κατασκευής θερμοηλεκτρικού σταθμού στην πόλη Ινιάδα της Τουρκίας (στα σύνορα με τη Βουλγαρία) έχει σταματήσει, διαβεβαίωσε ο δήμαρχος της πόλης Ταχίρ Γιασάκ, μιλώντας σε κοινή σύσκεψη στο βουλγαρικό λιμάνι του Μπουργκάς, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι φορείς συζήτησαν τις εξελίξεις γύρω από το επίμαχο σχέδιο, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις τόσο της Τουρκίας όσο και της Βουλγαρίας.

Πρόκειται για σχέδιο ιδιωτικών συμφερόντων, στο οποίο αντιτίθενται οι τοπικές κοινωνίες, όπως ξεκαθάρισαν στη συνάντηση τόσο ο κ. Γιασάκ όσο και οι συνάδελφοί του από τους δήμους Βιζέ και Ντεμίρκιοϊ.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος της Ινιάδας, στη συνάντηση που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του κυβερνώντος κόμματος GERB, υπό την πίεση αντιδράσεων, ο Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος αρνήθηκε να δώσει την έγκρισή του για την υλοποίηση του σχεδίου.

Σύμφωνα με τα βουλγαρικά ΜΜΕ, οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης της Τουρκίας αρνήθηκαν να συζητήσουν το θέμα για μία μελλοντική κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην περιοχή της ανατολικής Θράκης επειδή «πρόκειται για απόφαση εθνικού χαρακτήρα, η οποία παίρνεται σε υψηλότερο επίπεδο», κατά τα λόγια του δημάρχου Ινιάδας στο ηλεκτρονικό έντυπο Lev.bg.

Οι τρεις δήμαρχοι είπαν, πάντως, ότι «μέχρι στιγμής κανένας δεν τους έχεις ενημερώσει για κάποια πρόθεση της κυβέρνησης να κατασκευάσει πυρηνικό σταθμό κοντά στην Ινιάδα» όπως αναφέρεται. Τα βουλγαρικά μέσα υπενθυμίζουν, με την αφορμή αυτή, ότι στην κοινή συνέντευξη των προέδρων της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ και της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του κ. Πλέβνελιεφ στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος δεν απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κατασκευής πυρηνικού σταθμού στην περιοχή, εντείνοντας τις ανησυχίες της κοινής γνώμης της Βουλγαρίας για το πρόβλημα.