Οι Βλέψεις της Gazprom για την ΔΕΠΑ Στερούνται μιας Ευρύτερης Ρωσικής Κυβερνητικής Υποστήριξης

Οι Βλέψεις της Gazprom για την ΔΕΠΑ Στερούνται μιας Ευρύτερης Ρωσικής Κυβερνητικής Υποστήριξης
του Κωνσταντίου Παλαμήδη, στην Μόσχα
Δευ, 26 Νοεμβρίου 2012 - 08:49
Ειδικό Αφιέρωμα: Ένας χρόνος μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Η συμμετοχή της Gazprom στον διαγωνισμό του ΤΑΥΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και η κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς στις 5 Νοεμβρίου, πράγμα που της επέτρεψε να προχωρήσει στη Β’ φάση του εν λόγω διαγωνισμού, επιβεβαιώνουν με τον πλέον έμπρακτο τρόπο το ενδιαφέρον της Ρωσικής ενεργειακής για τον έλεγχο της ΔΕΠΑ της οποίας και αποτελεί βασικό προμηθευτή (προμηθεύει το 55% των ποσοτήτων που εισάγει η ΔΕΠΑ σε ετήσια βάση)

Η συμμετοχή της Gazprom στον διαγωνισμό του ΤΑΥΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και η κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς στις 5 Νοεμβρίου, πράγμα που της επέτρεψε να προχωρήσει στη Β’ φάση του εν λόγω διαγωνισμού, επιβεβαιώνουν με τον πλέον έμπρακτο τρόπο το ενδιαφέρον της Ρωσικής ενεργειακής για τον έλεγχο της ΔΕΠΑ της οποίας και αποτελεί βασικό προμηθευτή (προμηθεύει το 55% των ποσοτήτων που εισάγει η ΔΕΠΑ σε ετήσια βάση). Είχε προηγηθεί δακρύβρεκτο άρθρο του Γενικού Διευθυντού της Gazprom-Export κ. Alexander Medvedev που δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή στις 7 Οκτωβρίου μέσω του οποίου υποστήριζε σθεναρά τις βλέψεις της Gazprom και μάλιστα τις επένδυσε μ’ ένα μάλλον αμφιλεγόμενο ιδεολογικό μανδύα υπό το πρίσμα της αιώνιας Ελληνο-Ρωσικής φιλίας, της αγάπης και αλληλεγγύης των λαών και άλλα παρόμοια. Ένα άρθρο που έδωσε λαβές για αρνητικά σχόλια και φαρισαϊκή συμπεριφορά εκ μέρους της Gazprom εάν λάβουμε υπ’ όψη την άκρως ιδιοτελή στάση της εν λόγω εταιρείας όταν τον περασμένο Φεβρουάριο – Μάρτιο, εν μέσω μεγάλης χρηματοοικονομικής κρίσης, αρνήθηκε να δώσει παράταση 15 ημερών στον μακροχρόνιο πελάτη της, την ΔΕΠΑ, προκειμένου να πληρώσει ένα υψηλό τιμολόγιο (τελικά η ΔΕΠΑ το πλήρωσε εγκαίρως και στο άρτιο!).

Μιλώντας με αξιωματούχους του Υπουργείου Ενέργειας στη Μόσχα άλλα και νυν και πρώην συμβούλους του Προέδρου Πούτιν, που γνωρίζουν και χειρίζονται τα Ευρωπαϊκά θέματα, γίνεται φανερό ότι η υποψηφιότητα της Gazprom στον διαγωνισμό της Ελληνικής κυβέρνησης για διεκδίκηση της ΔΕΠΑ, δεν έχει την απαιτούμενη ευρύτερη κυβερνητική στήριξη που η ηγεσία της Gazprom προσπαθεί να προβάλει. Αυτή την στιγμή και για τους επόμενους μήνες το ενδιαφέρον σύσσωμης της Ρωσικής ηγεσίας, σε ότι αφορά την ενεργειακή εξωτερική πολιτική, επικεντρώνεται στις διαδικασίες έναρξης κατασκευής του υπέρ-αγωγού South Stream. Η ημερομηνία κλειδί είναι η 7η Δεκεμβρίου όπου η κατασκευή του αγωγού θα ξεκινήσει επί Ρωσικού εδάφους και θαλάσσης, στην τοποθεσία Ανάπα στα Ρωσικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Σχεδόν ταυτόχρονα αναμένεται η έναρξη κατασκευής των χερσαίων τμημάτων του έργου στην Βουλγαρία, αλλά και στην Σερβία, όπου ως γνωστό οι ρωσικές ενεργειακές εταιρείες ελέγχουν ήδη ένα σοβαρό τμήμα της εγχώριας αγοράς.

«Για εμάς το μεγαλύτερο στοίχημα αυτή την εποχή για την διατήρηση και ενίσχυση του ρόλου μας στην Ευρώπη είναι η κατασκευή, η ολοκλήρωση και λειτουργία του South Stream. Ένα έργο με τεράστιο τεχνικό, οικονομικό και διπλωματικό ενδιαφέρον για το οποίο έχουμε την υποστήριξη τριών εκ των μεγαλυτέρων ενεργειακών εταιρειών στην Ευρώπη, της Ιταλικής ΕΝΙ, της Γαλλικής EDF και της Γερμανικής Winteshall. Ένα έργο όμως το οποίο γίνεται χωρίς την ηθική υποστήριξη των Βρυξελλών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ηγεσία της οποίας αμφισβητεί και με κάθε ευκαιρία υποσκάπτει ανοικτά την θέση μας στην Ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά με τελευταίο παράδειγμα την έρευνα που ξεκίνησε εις βάρος μας τον περασμένο Οκτώβριο για δήθεν ανάρμοστες εμπορικές πρακτικές». Τα ανωτέρω εδήλωσε μεταξύ άλλων ανώτερο στέλεχος της Gazprom Export που θέλησε να διατηρήσει των ανωνυμία του καθώς εμπλέκεται άμεσα στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις γύρω από την έρευνα που διεξάγει η ΕΕ εις βάρος της Gazprom. Το ίδιο στέλεχος ξεκαθάρισε ότι αυτή την περίοδο το ενδιαφέρον της Gazprom για την απόκτηση της Ελληνικής ΔΕΠΑ αποτελεί μεν μια σοβαρή υπόθεση για την Ρωσική εταιρεία πλην όμως έχει μια καθαρά δευτερεύουσα σημασία στο παγκόσμιο χάρτη δραστηριοτήτων της. Χαρακτηριστικά το εν λόγω στέλεχος ανέφερε ότι μετά το South Stream το ενδιαφέρον της Gazprom επικεντρώνεται στις έρευνες στην Αρκτική και την τροφοδοσία της Κίνας με Ρωσικό αέριο, μία υπόθεση που έχει μείνει πίσω.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή στην προτεραιότητα που αποδίδουν οι Ρωσικές ενεργειακές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και της Gazprom, στις έρευνες για ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου τόσο εντός της Ρωσίας όσο και εκτός, όπως λ.χ. στην Ανατολική Μεσόγειο, ευρίσκεται το κέντρο βάρους της ενεργειακής πολιτικής του Κρεμλίνου, όπως υποστηρίζει ο Dr. Peter Kaznacheev, ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών σύμβουλος του Προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής σε σχέση με την ενέργεια. Κάτι που έγινε ιδιαίτερα αισθητό μετά την πρόσφατη συμφωνία εξαγοράς του μεριδίου της BP, στην κοινοπραξία TNK-BP, από την Ρωσική Rosneft, της οποίας προΐσταται ο επί σειρά ετών στενός συνεργάτης και μυστικοσύμβουλος του Προέδρου Πούτιν, κ. Igor Sechin. Ο βασικός λόγος που το Κρεμλίνο απεφάσισε την εξαγορά του μεριδίου της ΒΡ έναντι $28,0 δις, σε μετρητά και μετοχές, ήτο διότι επιθυμεί την τεχνογνωσία της ΒΡ και την διεθνή της εμπειρία, για να ενισχύσει την Rosneft στην προσπάθεια της κατά τα επόμενα χρόνια για εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από τα δύσκολα κοιτάσματα της Αρκτικής, και στα λεγόμενα “brownfield” κοιτάσματα της Σιβηρίας, από εκεί δηλαδή που αναμένεται να προέλθουν οι νέες μεγάλες ποσότητες πετρελαίου κατά την επόμενη 20ετία.

 

Η πανηγυρική εγκατάλειψη του Νότιου Άξονα του South Stream, ο οποίος ως γνωστό θα διέρχετο μέσω Ελλάδος, κάτι που έγινε και επίσημα γνωστό σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου στην Μόσχα μπροστά στα έκπληκτα μάτια Ελλήνων δημοσιογράφων που δεν πίστευαν αυτά που άκουγαν, είναι ενδεικτικό των στοχεύσεων της Gazprom ως προς την Ευρωπαϊκή της πορεία. «Μπορεί η Gazprom να συμμετέχει στην διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, αλλά εδώ και λίγους μήνες, καθώς η οικονομική κατάσταση χειροτερεύει στην Ελλάδα από ημέρα σε ημέρα με άγνωστο εάν η χώρα θα παραμείνει τελικά στην Ευρωζώνη, η Ελλάδα έχει παύσει να θεωρείται προτεραιότητα για την εταιρεία ενώ η διεκδίκηση της ΔΕΠΑ στερείται μιας ευρύτερης κυβερνητικής στήριξης. Το Ελληνικό country risk όπως το βλέπει η Μόσχα, είναι σήμερα εξαιρετικά υψηλό», παρατηρεί ανώτερο στέλεχος του Υπουργείου Ενέργειας στη Μόσχα ο οποίος είναι άριστος γνώστης των Ελληνικών πραγμάτων.