Αποσύρουν το Ενδιαφέρον τους για Έρευνες στις Νότιες Ακτές της Τουρκίας 11 Διεθνείς Πετρελαϊκές

Αποσύρουν το Ενδιαφέρον τους για Έρευνες στις Νότιες Ακτές της Τουρκίας 11 Διεθνείς Πετρελαϊκές
energia.gr
Τρι, 18 Σεπτεμβρίου 2012 - 07:41
Καμία από τις 11 διεθνείς πετρελαϊκές που είχαν δείξει αρχικό ενδιαφέρον για έρευνες υδρογονανθράκων στις νότιες ακτές της Τουρκίας στη Μεσόγειο δεν κατέθεσαν, τελικά, αίτηση αδειοδότησης. Έτσι, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους που επικαλείται το Ρώυτερς, η Τουρκία θα ξεκινήσει μόνη της εξορύξεις το 2013 στην περιοχή ανάμεσα Κύπρο και Συρία

Καμία από τις 11 διεθνείς πετρελαϊκές που είχαν δείξει αρχικό ενδιαφέρον για έρευνες υδρογονανθράκων στις νότιες ακτές της Τουρκίας στη Μεσόγειο δεν κατέθεσαν, τελικά, αίτηση αδειοδότησης. Έτσι, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους που επικαλείται το Ρώυτερς, η Τουρκία θα ξεκινήσει μόνη της εξορύξεις το 2013 στην περιοχή ανάμεσα Κύπρο και Συρία.

 

Αιτία της ματαίωσης του διεθνούς ενδιαφέροντος είναι η ανησυχία που προκαλεί η περιφερειακή ένταση λόγω της κλιμακούμενης συριακής κρίσης, αλλά και η στασιμότητα στο Κυπριακό, τη στιγμή, μάλιστα, που οι έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρούν ήδη με δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων. Το ενδιαφέρον τους αφορούσε έρευνες πετρελαίου σε συνεργασία με την τουρκική κρατική ΤΡΑΟ στην περιοχή ανάμεσα στην Μερσίνα και την Αλεξανδρέττα, κοντά στα σύνορα με την Συρία.

 

Οι εταιρείες οι οποίες είχαν δείξει ενδιαφέρον για συμμετοχή στις έρευνες που είχε προαναγγείλει η Άγκυρα από τον περασμένο Μάρτιο, αλλά τώρα αποσύρονται είναι οι: Chevron, Total, Petrobas, Statoil, Conoco Phillips, OMV, RWE, Perenco, Genel Energy και η BG and Kuwait FPE.

 

"Οι εταιρείες ανησυχούν για τη σταθερότητα στην περιοχή. Γι΄αυτό και δεν ακολούθησαν τη διαδικασία που ξεκίνησε η ΤΡΑΟ. Ωστόσο, όταν αποκατασταθεί η ηρεμία στην περιοχή, θα εκδηλωθεί το ίδιο ενδιαφέρον", δήλωσε ένας εκ των Τούρκων αξιωματούχων που επικαλείται το Ρώυτερς. "Η TPAO θα ξεκινήσει έρευνες το 2013. Η TPAO σχεδιάζει δύο ξεχωριστές γεωτρήσεις στον κόλπο" της Αλεξανδρέττας, συμπλήρωσε ο ίδιος αξιωματούχος, θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.