Συνέχιση των Εγκαταστάσεων Οικιακών Φωτοβολταϊκών στην Πελοπόννησο Ζητά το Σωματείο ΗΛΙΟΣ

Συνέχιση των Εγκαταστάσεων Οικιακών Φωτοβολταϊκών στην Πελοπόννησο Ζητά το Σωματείο ΗΛΙΟΣ
energia.gr
Τρι, 11 Σεπτεμβρίου 2012 - 08:20
Την αναστολή της απαγόρευσης που επέβαλε η ΡΑΕ για την αδειοδότηση νέων μονάδων ΑΠΕ στην Πελοπόννησο λόγω συμφόρησης του δικτύου ζητά το υπό σύσταση σωματείο «ΗΛΙΟΣ», το οποίο απαρτίζουν μελετητές και εγκαταστάτες οικιακών φωτοβολταϊκών.

Την αναστολή της απαγόρευσης που επέβαλε η ΡΑΕ για την αδειοδότηση νέων μονάδων ΑΠΕ στην Πελοπόννησο λόγω συμφόρησης του δικτύου ζητά το υπό σύσταση σωματείο «ΗΛΙΟΣ», το οποίο απαρτίζουν μελετητές και εγκαταστάτες οικιακών φωτοβολταϊκών.

Παράλληλα, το σωματείο ζητά την άμεση έναρξη διαλόγου της Ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ με τους πραγματικούς ενδιαφερόμενους -και θιγόμενους- του κλάδου.
Αναλυτικά οι προτάσεις του συνδέσμου:

1. Η παραγωγή ρεύματος μέσω Α.Π.Ε να παραμείνει σε όσο μεγαλύτερο βαθμό γίνεται προνόμιο του οικιακού καταναλωτή, του αγρότη, του κτηνοτρόφου, του μέσου Έλληνα επιχειρηματία και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έτσι, μόνο, τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες θα μεγιστοποιηθούν.

2. Οι μεγάλοι όμιλοι, εγχώριοι και ξένοι, των “ΜWatt”, που έχουν πρόσβαση στο φθηνό χρήμα, να συμβάλουν οικονομικά, ως προϋπόθεση για την επένδυσή τους, στην αναβάθμιση του δικτύου, και όχι να καταλαμβάνουν προνομιακά την χωρητικότητα του μικρομεσαίου τοπικού επενδυτή. Εναλλακτικά να συνδέονται στην υψηλή τάση, και να επιβαρύνονται με το κόστος κατασκευής υποσταθμών υψηλής τάσης.

3. Να αρθούν οι στρεβλώσεις στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ. Το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) πρώην Α.Π.Ε. δεν μπορεί να επιδοτεί ένα ορυκτό καύσιμο κατά 60% (μελέτη του ΙΟΒΕ)

4. Η Πελοπόννησος να ανοίξει για τα οικιακά Φ/Β. .

5. Η τιμή των οικιακών να επαναπροσδιορισθεί μέσα από διάλογο με τους ενδιαφερόμενους , λαμβάνοντας υπόψη

(1ον) το υψηλό κόστος δανεισμού,
(2ον) την πληρωμή ΦΠΑ στο κόστος κατασκευής ,
(3ον) κοινωνικά κριτήρια
(4ον) το κλίμα επιχειρηματικότητας της Χώρας μας
(5ον) ότι τα οικιακά Φωτοβολταϊκά δεν έχουν την μέγιστη απόδοση, λόγω αποκλίσεων από το ιδεατό όσο, αφορά τις σκιάσεις την κλίσης και τον προσανατολισμό τους.
6. Για την ομαλοποίηση της αγοράς η πιθανή αύξηση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), προκειμένου να είναι βιώσιμες οι ΑΠΕ ,δεν υπερβαίνει το 1 ευρώ/ανά καταναλωτή το μήνα ,αρκεί αυτό εντέχνως να μην περιλαμβάνει επιδοτήσεις ορυκτών η Εισαγομένων καυσίμων [Φυσικό αέριο]. Οι Α.Π.Ε. οικιακών , δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας [25-30.000απασχολουμενοι] και αναπτυξιακή πορεία στη χώρα, αρκεί να μην χρηματοδοτούν την εισαγωγή Φυσικού Αερίου.

«Θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την έναρξη ενός πραγματικά δημόσιου διαλόγου για τις προοπτικές του κλάδου των Φωτοβολταϊκών στην χώρα μας, όπου θα αναλύσουμε γιατί η δική μας άποψη μπορεί να συμβάλλει θετικά στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι η συντονιστική επιτροπή του συνδέσμου αποτελείται από τους εξής:

1. ΠΛΕΙΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΜΕΠΕ, ΣΑΛΠΕΑΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ, [email protected]
2. ΕΡΓΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ε.Ε. - ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Θ. & ΣΙΑ Ε.Ε. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ, [email protected]
3. ΑΡΧΩ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΡΕΝΤΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ [email protected]
4. Oiko-energy ΜΠΑΤΣΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΘΗΒΑ, [email protected]
5. ECOLOGIC ENERGY ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΚΑΛΑΜΑΤΑ [email protected]
6. ΧΑΡΙΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΛΙΒΑΔΕΙΑ
7. ΓΙΑΝΝΟΥΣΗΣ ΠΕΤΡΟΣ, ΑΡΓΟΣ, [email protected]
8. KSCG ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ο.Ε. ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΠΑΤΡΑ [email protected]
9. ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΑΙΓΙΟ, [email protected]