Στα πρόθυρα πολέμου βρίσκονται Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν εξαιτίας ενός περίεργου περιστατικού που ανάγεται στο 2004 επί ουγγρικού εδάφους. Τότε, ο Αζέρος αξιωματικός Ραμίλ Σαφάροφ δολοφόνησε στη Βουδαπέστη, κατά την διάρκεια άσκησης που είχε οργανωθεί από το ΝΑΤΟ, με τσεκούρι τον Αρμένιο στρατιωτικό Κουρκέν Μαρκαρίαν ενώ ο τελευταίος κοιμόταν. Έκτοτε, ο Αζέρος αξιωματικός εξέτιε ισόβια κάθειρξη στην Ουγγαρία, όμως, την περασμένη Παρασκευή τον εξέδωσε στο Αζερμπαϊτζάν, παρά τις αντιδράσεις της Αρμενίας

Στα πρόθυρα πολέμου βρίσκονται Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν εξαιτίας ενός περίεργου περιστατικού που ανάγεται στο 2004 επί ουγγρικού εδάφους. Τότε, ο Αζέρος αξιωματικός Ραμίλ Σαφάροφ δολοφόνησε στη Βουδαπέστη, κατά την διάρκεια άσκησης που είχε οργανωθεί από το ΝΑΤΟ, με τσεκούρι τον Αρμένιο στρατιωτικό Κουρκέν Μαρκαρίαν ενώ ο τελευταίος κοιμόταν. Έκτοτε, ο Αζέρος αξιωματικός εξέτιε ισόβια κάθειρξη στην Ουγγαρία, όμως, την περασμένη Παρασκευή, η ουγγρική κυβέρνηση τον εξέδωσε στο Αζερμπαϊτζάν, παρά τις αντιδράσεις της Αρμενίας.

Το ποτήρι ξεχείλισε για το Ερεβάν όταν ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, χορήγησε χάρη στο Σαφάροφ μόλις αυτός επέστρεψε στη χώρα. Έτσι, με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στην ιστοσελίδα του Προέδρου της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν, ο τελευταίος δηλώνει ότι «Δεν θέλουμε τον πόλεμο, αλλά αν εξαναγκαστούμε, θα πολεμήσουμε και θα νικήσουμε». Μάλιστα, κατήγγειλε διεθνώς το Αζερμπαϊτζάν.

Ας σημειωθεί ότι πριν την έκδοση του Αζέρου αξιωματικού, το Μπακού είχε διαβεβαιώσει την Βουδαπέστη ότι ο Σαφάροφ θα συνέχισε να εκτίει την ποινή του σε φυλακή της πατρίδας του. Ωστόσο, στην κατά την επιστροφή του στο Αζερμπαϊτζάν του επιφυλάχθηκε υποδοχή ήρωα, προήχθη σε ταγματάρχη, ενώ έλαβε ένα σπίτι καθώς και αναδρομικά τους μισθούς των οκτώ ετών που πέρασε στις φυλακές της Ουγγαρίας.

Το 2004 είχε καταδικαστεί σε ισόβια (25 χρόνια) από ουγγρικό δικαστήριο γιατί σκότωσε έναν Αρμένιο υπολοχαγό με τον οποίο φοιτούσαν μαζί σε σχολείο γλωσσών του ΝΑΤΟ στην Ουγγαρία.

Στην δίκη ο Σαφάροφ είπε ότι ο Αρμένιος τον προκαλούσε και τον κορόιδευε για τη σύγκρουση ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι δικηγόροι του Σαφάροφ επισήμαναν ότι είχε χάσει συγγενείς από τη δράση Αρμένιων αυτονομιστών στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σε απάντηση για την έκδοση του Σαράφοφ από την Βουδαπέστη, ο Αρμένιος πρόεδρος δήλωσε ότι διακόπτονται όλες οι διπλωματικές και επίσημες σχέσεις με την Ουγγαρία.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα Obama δήλωσε πως είναι «ιδιαίτερα ανήσυχος» για την απόφαση του Μπακού ενώ η ουγγρική κυβέρνηση κάλεσε την Κυριακή τον πρεσβευτή του Αζερμπαϊτζάν για να διαμαρτυρηθεί γι’ αυτή την «απαράδεκτη» χάρη που δόθηκε στον φυλακισμένο.