ΤΑΙΠΕΔ: Αύριο η Ακρόαση της Νέας Διοίκησης - Διαμάχη για την Διαδικασία Διορισμού

ΤΑΙΠΕΔ: Αύριο η Ακρόαση της Νέας Διοίκησης - Διαμάχη για την Διαδικασία Διορισμού
energia.gr
Τετ, 5 Σεπτεμβρίου 2012 - 10:56
Αύριο το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής και στην οποία έχουν κληθεί προς ακρόαση ο Πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου κ. Τάκης Αθανασόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Γιάννης Εμίρης. Παραμένει, ωστόσο, αβέβαιο αν κατά τη συνεδρίαση αυτή θα πραγματοποιηθεί κι ο επίσημος διορισμός της νέας διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ

Αύριο το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής και στην οποία έχουν κληθεί προς ακρόαση ο Πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου κ. Τάκης Αθανασόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Γιάννης Εμίρης. Παραμένει, ωστόσο, αβέβαιο αν κατά τη συνεδρίαση αυτή θα πραγματοποιηθεί κι ο επίσημος διορισμός της νέας διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ.

 

Η καθυστέρηση της εκλογής της νέας διοίκησης του Ταμείου από την Επιτροπή ΔΕΚΟ, έχει «παγώσει» τους επτά εν εξελίξει διαγωνισμούς, ενώ δεν μπορούν να ληφθούν και οι αποφάσεις για τις κρίσιμες προκηρύξεις που προγραμματίζονται, μετά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

 

Όπως προβλέπει ο ιδρυτικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ (Ν. 3986/2011), πριν τον ορισμό της Διοίκησης του Ταμείου η Επιτροπή ΔΕΚΟ διατυπώνει, με πλειοψηφία των 2/3 των μελών της, γνώμη για την καταλληλότητα των προτεινομένων προς διορισμό ή την ανανέωση της θητείας τους. Ωστόσο, καθώς τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης δεν συγκεντρώνουν (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) δεν συγκεντρώνουν την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 δηλαδή των 10 από τους 15 βουλευτές της Επιτροπής, αλλά μόλις 9 μέλη, η αβεβαιότητα παρατείνεται.

 

Αρχικά, μάλιστα, το θέμα δεν είχε καν μπει στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής ΔΕΚΟ ούτε την επόμενη εβδομάδα, γεγονός που προκάλεσε έντονο θόρυβο και αντιδράσεις, ανάμεσα στις οποίες και έκδοση σχετικής ανακοίνωσης από το ΠΑΣΟΚ.

 

Όπως αναφέρει σήμερα το euro2day, η νέα διοίκηση του Ταμείου θα εγκριθεί με τους 9 ψήφους που διαθέτουν τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, αν και η αντιπολίτευση αναμένεται, πάντως, να επιμείνει στην εφαρμογή όσων προβλέπει ο ιδρυτικός νόμος του Ταμείου.

 

Μάλιστα, κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ δήλωσε στα «ΝΕΑ» πως η ειδική πλειοψηφία του Ν. 3986/2011 δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή ΔΕΚΟ η οποία μπορεί με απλή πλειοψηφία να εγκρίνει την τοποθέτηση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με τον εν λόγω βουλευτή ο κανονισμός της Βουλής και τα οριζόμενα στο άρθρο 49Α, υπερισχύουν του καταστατικού νομού του ΤΑΙΠΕΔ.

 

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως βολιδοσκοπήθηκε σχετικώς και η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, η οποία όμως δεν δέχθηκε να δώσει θετική ψήφο.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος δήλωσε πως ο ειδικός νόμος για το ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορεί να καταστρατηγηθεί με νομικά τεχνάσματα και ξεκαθάρισε πως το κόμματα του θα επιμείνει στην πλειοψηφία των 2/3. Ο ίδιος δεν απέκλεισε η έκτακτη αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής, η οποία μπήκε εμβόλιμα στο πρόγραμμα, να μην καταλήξει σε συμφωνία επί των προσώπων των κ.κ. Αθανασόπουλου και Εμίρη.