«Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012» του ΙΕΝΕ: Η Συντριπτική Πλειοψηφία των Ομιλητών Έχουν Ήδη Επιβεβαιώσει τη Συμμετοχή τους

«Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012» του ΙΕΝΕ: Η Συντριπτική Πλειοψηφία των Ομιλητών Έχουν Ήδη Επιβεβαιώσει τη Συμμετοχή τους
energia.gr
Παρ, 31 Αυγούστου 2012 - 16:48
Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η προετοιμασία του 17ου Εθνικού Συνεδρίου Ενέργειας «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012» του ΙΕΝΕ, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ομιλητών έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους. Το «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012» θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στις 30 και 31 Οκτωβρίου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, επικεντρώνοντας στην «Γεωπολιτική και Αναπτυξιακή Διάσταση του Ελληνικού Ενεργειακού Συστήματος»

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η προετοιμασία του 17ου Εθνικού Συνεδρίου Ενέργειας «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012» του ΙΕΝΕ, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ομιλητών έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους. Το «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012» θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στις 30 και 31 Οκτωβρίου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, επικεντρώνοντας στην «Γεωπολιτική και Αναπτυξιακή Διάσταση του Ελληνικού Ενεργειακού Συστήματος».

Ανάμεσα στους επιβεβαιωμένους ομιλητές ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, μερικοί από τους κορυφαίους εκπροσώπους της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, όπως ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο οποίος θα είναι ο προσκεκλημένος ομιλητής στοπ επίσημο γεύμα της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου, αλλά και εξέχοντα στελέχη του χώρου της ενέργειας από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, όπως ο Δρ. Νίκος Βασιλάκος, Πρόεδρος της ΡΑΕ, ο Καθηγ. Αρθούρος Ζερβός (Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος, ΔΕΗ Α.Ε.), ο κ. Χάρης Σαχίνης ( Πρόεδρος & Δ/ νων Σύμβουλος, ΔΕΠΑ Α.Ε.), ο κ. Γιάννης Κουρούκλης (Αντιπρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος, Ελίν Βιοκαύσιμα Α.Ε.), ο Δρ. Ντίνος Νικολάου, Γεωλόγος Πετρελαίου-Ενεργειακός Οικονομολόγος και Γενικός Διευθυντής της Kanergy Kanergy Ltd., ο Δρ. Γιάννης Καμπούρης, (Διευθυντής Ανάπτυξης Δικτύου, ΑΔΜΗΕ Α.Ε.), ο Γενικός Διευθυντής του ΙΓΜΕ Καθ. Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου, ο πρώην Πρόεδρος του ΣΕΕΣ και Αντιπρόεδρος του ΙΟΒΕ, Δρ. Ραφαήλ Μωυσής, ο Δρ. Σόλων Κασίνης, Διευθυντής του Τομέα Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Κώστας Καραγιαννάκος, Διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ Α.Ε., ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Oil & Gas, ο κ. Ηλίας Καρυδογιάννης, Πρόεδρος Δ.Σ. της EnSCo, η Σύμβουλος του ΥΠΕΚΑ Καθηγ. Σοφία Σταματάκη (Σχολή Μηχ. Μεταλλείων-Μεταλλουργών, Τομέας Μεταλλευτικής ΕΜΠ), κ.ά.. Επίσης, την παρουσία τους έχουν επιβεβαιώσει και κάποιοι από τους πιο έγκυρους Έλληνες και ξένους αναλυτές σε θέματα ενέργειας και γεωπολιτικής, όπως ο Executive Director του διεθνούς φήμης Ινστιτούτου CGES του Λονδίνου, Dr. Leo Drollas, ο Senior Manager Upstream and Gas της ενεργειακής συμβουλευτικής PFC Energy (Washington DC,USA), κ. Nikos Tsafos, ο Δρ. Ιωάννης Μάζης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας-Γεωπολιτικής του Τμήματος Τουρκικών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, o κ. Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διπλωματίας και Διεθνών Εξελίξεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος κ.ά.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να αποτελέσει, και εφέτος, ένα πεδίο γόνιμου διαλόγου πάνω στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος στην Ελλάδα και διεθνώς, από τον οποίο θα προκύψει η ανάλυση των τάσεων και των προοπτικών, η ανταλλαγή απόψεων και η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.

Σήμερα η ενέργεια συγκαταλέγεται στους πλέον δυναμικούς κλάδους της οικονομίας τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς. Ο εντυπωσιακός ρυθμός ανάπτυξης του ενεργειακού τομέα τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ραγδαία αύξηση της ενεργειακής ζήτησης, αποτέλεσμα της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης, και των πολύ μεγάλων επενδύσεων σε ενεργειακές υποδομές οι οποίες απαιτούνται σε συνεχή βάση. Με την αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης άμεσος είναι ο αντίκτυπος στο περιβάλλον η προστασία του οποίου αποτελεί πλέον προτεραιότητα και εξετάζεται στο πλαίσιο της πολιτικής για την Κλιματική Αλλαγή. Ως εκ τούτου οι διάφορες ενεργειακές επενδύσεις και έργα υποδομής μελετώνται πλέον σε άμεση συνάρτηση με την προστασία του περιβάλλοντος.

Επίσης, η διεξαγωγή ερευνών υδρογονανθράκων στην Κύπρο και την Ελλάδα και ευρύτερα στην Αν. Μεσόγειο, η κρίση στην ευρωζώνη σε συνδυασμό με το ευρωπαϊκό εμπάργκο στις ιρανικές εισαγωγές αργού, αλλά και οι ραγδαίες και έντονες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική, συμπίπτουν χρονικά, αναδεικνύοντας τη γεωπολιτική διάσταση της ενέργειας.

Το «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2012» πρόκειται να καλύψει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος συμπεριλαμβάνοντας τις εξής ενότητες:

  • Ενεργειακή στρατηγική και ενεργειακός σχεδιασμός
  • Οργάνωση και χρηματοδότηση ενεργειακών επενδύσεων
  • Ανάπτυξη και απελευθέρωση αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου
  • Ηλεκτρικά δίκτυα
  • Έρευνα και Ανάπτυξη Υδρογονανθράκων
  • Ελληνική και Διεθνής Αγορά Πετρελαίου
  • Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) - Ενεργειακή αποδοτικότητα και οι Στόχοι του 2020/2030
  • Αναπτυξιακή και Γεωπολιτική Διάσταση της Ενέργειας

Ανάμεσα στους βασικούς χορηγούς του 17ου Εθνικού Συνεδρίου Ενέργειας «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012» του ΙΕΝΕ συγκαταλέγεται η εταιρεία Protergia του Ομίλου Μυτιληναίος, υποστηρικτής είναι η εταιρεία Siemens, ενώ ενδιαφέρον για χορηγία και οικονομική υποστήριξη έχουν εκφράσει αρκετές ελληνικές και ξένες εταιρείες. Χορηγός επικοινωνίας του Συνεδρίου είναι το ενεργειακό ενημερωτικό portal energia.gr.

Ήδη έχει ανακοινωθεί το προκαταρτικό πρόγραμμα του «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012», το οποίο πρόκειται να οριστικοποιηθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, οπότε και θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση και ειδικό banner στο site του ΙΕΝΕ.