Πάνω από το 51% των ερωτηθέντων από την εταιρεία ερευνών IpsosMori στη Βρετανία, τόνισε ότι δεν έχει ακούσει ποτέ τους έξυπνους μετρητές. Μόλις ένας στους τέσσερις τόνισε ότι τουλάχιστον γνωρίζει κάτι για τους μετρητές, 24% τους έχει ακούσει αλλά δεν ξέρει τίποτα για αυτούς, ενώ μόλις το 2% είπαν ότι τους γνωρίζουν καλά. Η Βρετανία στο μεταξύ σχεδιάζει να εγκαταστήσει έξυπνους μετρητές σε 30εκ νοικοκυριά από το 2014 μέχρι το 2019

Πάνω από το 51% των ερωτηθέντων από την εταιρεία ερευνών IpsosMori στη Βρετανία, τόνισε ότι δεν έχει ακούσει ποτέ τους έξυπνους μετρητές. Μόλις ένας στους τέσσερις τόνισε ότι τουλάχιστον γνωρίζει κάτι για τους μετρητές, 24% τους έχει ακούσει αλλά δεν ξέρει τίποτα για αυτούς, ενώ μόλις το 2% είπαν ότι τους γνωρίζουν καλά.

Η Βρετανία στο μεταξύ σχεδιάζει να εγκαταστήσει έξυπνους μετρητές σε 30εκ νοικοκυριά από το 2014 μέχρι το 2019.

Ωστόσο μέχρι και στελέχη της βιομηχανίας έξυπνων μετρητών τονίζουν ότι ο στόχος θα είναι δύσκολος να επιτευχθεί.

Ο Mark England, επικεφαλής της Sentec, εταιρεία που παρέχει τεχνολογία έξυπνων δικτύων και μετρητών, είπε τον Μάρτιο ότι η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών στο 65% των βρετανικών νοικοκυριών μέχρι το 2015 δεν είναι πιθανός.

Στο μεταξύ, οι «27» αναμένεται να παρουσιάσουν τις εθνικές τους αναλύσεις κόστους-οφέλους για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών στην Κομισιόν πριν τις 3 Σεπτεμβρίου.

Τι είναι οι έξυπνοι μετρητές;

Η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών θα αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ενέργειας στην ΕΕ, καθώς οι καταναλωτές θα γίνουν πιο ενεργοί στον έλεγχο της ενεργειακής τους κατανάλωσης,

Οι έξυπνοι μετρητές αναγράφουν σε πραγματικό χρόνο την ενεργειακή κατανάλωση των νοικοκυριών δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να ελέγχουν τη ροή της ενεργειακής τους κατανάλωσης τόσο τοπικά όσο και σε απομακρυσμένα μέρη- μέσω ασύρματων δικτύων, του διαδικτύου και των smart phone.

Από τη στιγμή που τα νοικοκυριά είναι υπεύθυνα για το 40% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης, η Κομισιόν πιστεύει ότι οι έξυπνοι μετρητές θα αποτελέσουν σημαντικό στοιχείο στη μείωση της ενεργειακής ζήτησης και των σχετικών εκπομπών CO2.

Ποιος επωφελείται;

Ωστόσο οι ομάδες καταναλωτών ανησυχούν ότι τα νοικοκυριά δε θα επωφεληθούν πολύ από τους έξυπνους μετρητές, διότι η βελτίωση της αποδοτικότητας πιθανώς αντισταθμιστεί με το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας.

«Οι έξυπνοι μετρητές ίσως είναι επωφελείς για ορισμένους καταναλωτές, ωστόσο έχουμε αμφιβολίες εάν θα επωφελήσουν όλους τους καταναλωτές», είπε στην EurActiv ο Johannes Kleis από την ομάδα προστασίας καταναλωτών BEUC.

Σε περίπτωση που η ανάλυση κόστους-οφέλους που θα γίνει φέτος δείξει ότι είναι επωφελείς, οι έξυπνοι μετρητές θα μπορούσαν να καταστούν υποχρεωτικοί σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα δε θα μπορέσουν να μειώσουν την κατανάλωσή τους περαιτέρω, διότι ήδη κάνουν χρήση ενέργειας για τις πολύ βασικές ανάγκες, τονίζει η Monika Stajnarova από την BEUC.

«Είμαστε κατά της υποχρεωτικής εγκατάστασης έξυπνων μετρητών για όλο τον πληθυσμό- μερικοί καταναλωτές θα πληρώσουν για τον έξυπνο μετρητή ενώ ουσιαστικά δε θα μπορούν να επωφεληθούν από αυτόν. Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα της επιλογής στους καταναλωτές», είπε στην EurActiv.

(από www.euractiv.gr, 24/08/2012)