Στην επιβολή εισφοράς επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών προσανατολίζεται το ΥΠΕΚΑ. Οι σχετικές πληροφορίες, που κάνουν λόγο για 20% στα επαγγελματικά φωτοβολταϊκά και 30% στα φωτοβολταϊκά στις στέγες, έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στην αγορά. Η τελική ανακοίνωση αναμένεται να γίνει από τον υφυπουργό Ενέργειας κ. Μάκη Παπαγεωργίου μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ πιθανολογείται ότι το μέτρο θα είναι εφ’ άπαξ και θα λάβει τη μορφή ισοδύναμου προκειμένου να μην υπάρξει αναδρομική μείωση των τιμών

Στην επιβολή εισφοράς επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών προσανατολίζεται το ΥΠΕΚΑ. Οι σχετικές πληροφορίες, που κάνουν λόγο για 20% στα επαγγελματικά φωτοβολταϊκά και 30% στα φωτοβολταϊκά στις στέγες, έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στην αγορά.

Η τελική ανακοίνωση αναμένεται να γίνει από τον υφυπουργό Ενέργειας κ. Μάκη Παπαγεωργίου μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ πιθανολογείται ότι το μέτρο θα είναι εφ’ άπαξ και θα λάβει τη μορφή ισοδύναμου προκειμένου να μην υπάρξει αναδρομική μείωση των τιμών.

Στόχος είναι ο περιορισμός του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, που αυξάνεται με ρυθμό άνω των 50 εκατ. ευρώ το μήνα, με συνέπεια στο τέλος Ιουλίου να αγγίζει τα 292 εκατ. ευρώ.

Βάσει των παραπάνω ποσοστών, η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα ισχύσει για ένα χρόνο έως τον Αύγουστο 2013 και θα αποφέρει γύρω στα 120 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού ώστε να μην επιβληθεί το μέτρο της εισφοράς, το οποίο θεωρούν ότι θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στον κλάδο και το επενδυτικό κλίμα στη χώρα και επικαλούνται δήλωση του επιτρόπου Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ, ο οποίος εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του στη λήψη μέτρων που θίγουν τις υφιστάμενες συμβάσεις των ΑΠΕ. Οι δηλώσεις του κ. Ετινγκερ αφορούσαν τις μειώσεις στα feed-in tarrifs που λαμβάνονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς οι περισσότερες αντιμετωπίζουν το ίδιο ή παρεμφερές πρόβλημα και κυρίως την Ισπανία και τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου που τα προηγούμενα χρόνια είχαν δώσει αφειδώς κίνητρα για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και σήμερα κάτω από το βάρος της κρίσης και των ελλειμμάτων, αδυνατούν να τα πληρώσουν.