Τα ενεργειακά θέματα κυριάρχησαν στη σημερινή συνάντηση εκπροσώπων της τρόϊκας με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Στη συνάντηση δεν συμμετείχε ο κ. Τόμσεν, παρά μόνο οι κ.κ. Μαζούχ και Μορς, ενώ από πλευράς υπουργείου ήταν ο υπουργός κ. Λιβιεράτος, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Καλαφάτης, ο υφυπουργός κ. Παπαγεωργίου και ο γ.γ. κ. Μαθιουδάκης.

Τα ενεργειακά θέματα κυριάρχησαν στη χθεσινή συνάντηση εκπροσώπων της τρόϊκας με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Στη συνάντηση δεν συμμετείχε ο κ. Τόμσεν, παρά μόνο οι κ.κ. Μαζούχ και Μορς, ενώ από πλευράς υπουργείου ήταν ο υπουργός κ. Λιβιεράτος, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Καλαφάτης, ο υφυπουργός κ. Παπαγεωργίου και ο γ.γ. κ. Μαθιουδάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε ενημέρωση για τις ενέργειες που έχει δρομολογήσει το ΥΠΕΚΑ με στόχο την εξισορρόπηση της αγοράς και την ενίσχυση της ρευστότητας, στο πλαίσιο των Κοινοτικών Οδηγιών. Για τα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων κατέστη σαφές ότι το ΥΠΕΚΑ είναι σε ανοιχτή γραμμή με το ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο, ωστόσο, των κυβερνητικών εξαγγελιών. Όπως είναι γνωστό, το συντονισμό για τα θέματα αυτά έχει αποκλειστικά το Πρωθυπουργικό Γραφείο. Αναφορικά με τα τιμολόγια του ηλεκτρισμού και την πρόθεση του ΥΠΕΚΑ να αποδεσμευτούν από τις χρεώσεις τρίτων, όπως και να προσαρμοσθούν στις τιμές χονδρικής, έγινε γνωστό ότι συνεχίζονται οι επαφές με το υπουργείο Οικονομικών και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από κοινού από τα δύο υπουργεία.

Το ΥΠΕΚΑ μεταδίδει ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, ενώ η τρόικα φέρεται να εμφανίσθηκε ικανοποιημένη από την πρόοδο για τη μετεγκατάσταση όλων των υπηρεσιών του υπουργείου σε ένα κτίριο (Μινιόν), με στόχο την επίτευξη οικονομιών κλίμακας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energia, η τρόικα έχει στα χέρια της πολυσέλιδη επικαιροποιημένη έκθεση για τα ενεργειακά θέματα, την οποία κατήρτισε αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουνίου, στην οποία εμμένει στην πώληση λιγνιτικών μονάδων και υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ, ενώ υποδεικνύει ριζικές παρεμβάσεις σε θέματα ΑΠΕ και δη φωτοβολταϊκών, όπως, η μείωση στα feed in tarifs και μάλιστα από τον Ιούλιο και η ακύρωση όλων των αδειών που έχουν υπερβεί τις προθεσμίες υλοποίησης των σχετικών επενδύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, καθώς τα μέτρα που αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση για την περιστολή 11,5 δισ. ευρώ, αναμένεται να οριστικοποιηθούν κατά τη σύσκεψη των τριών αρχηγών, η συνάντηση της τρόικας με το ΥΠΕΚΑ θεωρείται ότι περιορίσθηκε σε καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα, εν αναμονή της ανακοίνωσης από την κυβέρνηση του συνολικού προγράμματος για τη διετία 2013-2014.