«Σαλούν» η Συνεδρίαση της Περιφέρειας Κρήτης για το Υβριδικό στο Κράσι Ηρακλείου !!! (video)

«Σαλούν» η Συνεδρίαση της Περιφέρειας Κρήτης για το Υβριδικό στο Κράσι Ηρακλείου !!! (video)
energia.gr
Παρ, 22 Ιουνίου 2012 - 14:11
Σε συμπλοκή ανάμεσα σε περιφερειακούς συμβούλους και διαμαρτυρόμενους πολίτες εξελίχθηκε η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης. Αιτία ήταν η θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής για το υβριδικό πάρκο στο Κράσι Ηρακλείου, που σχεδιάζει η «ΥΔΡΟΑΙΟΛΙΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.

Σε συμπλοκή ανάμεσα σε περιφερειακούς συμβούλους και διαμαρτυρόμενους πολίτες εξελίχθηκε η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης. Αιτία ήταν η θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής για το υβριδικό πάρκο στο Κράσι Ηρακλείου, που σχεδιάζει η «ΥΔΡΟΑΙΟΛΙΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.».

Πολίτες που βρίσκονταν στην αίθουσα της Περιφέρειας Κρήτης όπου συνεδρίαζε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, αντέδρασαν έντονα μετά τη θετική γνωμοδότηση για την πραγματοποίηση του έργου και μετά τις λεκτικές επιθέσεις, ακολούθησε χειροδικία. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το creatalive.gr (από όπου και το σχετικό βίντεο), κάτοικοι της περιοχής που παρευρίσκοντο στη συνεδρίαση, εξοργισμένοι εκσφενδόνισαν ποτήρια με νερό εναντίον των κ.κ. Καλογερή και Αλεξάκη, ενώ υπήρξε λεκτική επίθεση προς τον περιφερειακό σύμβουλο Ν.Ξυλούρη, στον οποίο αποδόθηκαν και χαρακτηρισμοί, ενώ κατόπιν επικράτησε ένταση, με τον εν λόγω περιφερειακό σύμβουλο και τους κατοίκους ... να πιάνονται στα χέρια!


Με αφορμή το εν λόγω επεισόδιο, ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Καλογερής δήλωσε: «Όλοι πρέπει να σεβόμαστε την διαφορετική άποψη ακόμα και αν δεν συμφωνούμε με αυτήν.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι μέλη της Επιτροπής δεν ενδίδουν σε πιέσεις και απειλές, και αποφασίζουν με γνώμονα το συμφέρον της Κρήτης και των πολιτών της».

Τελικά, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης ενέκρινε την υλποίηση της επένδυσης της «ΥΔΡΟΑΙΟΛΙΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.» με 4 ακόμη αιολικά πάρκα.

Το έργο έχει εδώ και καιρό προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι συνέπειες στο περιβάλλον θα είναι τεράστιες!

Έτσι, στην συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης,στις 21 Ιουνίου, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Νίκου Καλογερή,  τα μέλη της αποφάσισαν θετικά κατά πλειοψηφία την δημιουργία του αντλησιοταμιευτικού σταθμού στα Μάλλια και το Κράσι του δήμου Χερσονήσου.

Σύμφωνα με την απόφαση, η Επιτροπή χωρίς να υποβαθμίζει τα περιβαλλοντικά ζητήματα που τίθενται από την κατασκευή και λειτουργία του έργου, θεώρησε ότι η συμβολή του στην ενίσχυση και σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος της Κρήτης, καθώς και στη μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων είναι εξαιρετικά σημαντική.

 θετική γνωμοδότηση δόθηκε υπό όρους που να διασφαλίζουν τους φυσικούς πόρους της περιοχής και την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Στη συνέχεια η Επιτροπή γνωμοδότησε για τα 4 αιολικά πάρκα που θα παράγουν ρεύμα για το αντλησιοταμιευτικό, λαμβάνοντας υπόψη την μελέτη που εκπονείται από το Πολυτεχνείο Κρήτης με τη συμβολή του  Μουσείου Φυσικής Ιστορίας για την χωροθέτηση  ανεμογεννητριών στην Κρήτη.

Με βάση τα παραπάνω η Επιτροπή γνωμοδότησε αρνητικά για τα αιολικά πάρκα στις περιοχές Σπίνα Χανίων και Καλή Συκιά Ρεθύμνου, μεγάλα τμήματα των οποίων περιλαμβάνονται σε ζώνες προστασίας του γυπαετού. Τα μέλη της Επιτροπής εκτίμησαν ότι θα πρέπει να προηγηθεί απαραίτητα σχετική μελέτη από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που θα καθορίσει εάν υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης ανεμογεννητριών και σε ποιες θέσεις.

Ακόμα η Επιτροπή γνωμοδότησε αρνητικά για το αιολικό πάρκο στις Καρίνες Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, θεωρώντας ότι πρέπει να εξεταστεί διεξοδικότερα η τυχόν επίδραση του αιολικού πάρκου σε αδειοδοτημένες χρήσεις του πρωτογενή τομέα που υπάρχουν στην περιοχή. Τέλος η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στην θέση Πλακάκια του δήμου Πλατανιά Χανίων.