Μερική «ανάσα» για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν τα κεφάλαια που εισέρευσαν σήμερα στη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΗ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Αντίθετα, ο δανεισμός του ΛΑΓΗΕ παραπέμπεται στη νέα κυβέρνηση που αναμένεται να σχηματισθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΠΑ έβαλε σήμερα στα ταμεία της 100 εκατ. ευρώ από το δάνειο που ενέκρινε το ΤΠΔ και άλλα 130 εκατ. ευρώ πήρε και η ΔΕΗ

Μερική «ανάσα» για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν τα κεφάλαια που εισέρευσαν σήμερα στη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΗ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Αντίθετα, ο δανεισμός του ΛΑΓΗΕ παραπέμπεται στη νέα κυβέρνηση που αναμένεται να σχηματισθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΠΑ έβαλε σήμερα στα ταμεία της 100 εκατ. ευρώ από το δάνειο που ενέκρινε το ΤΠΔ και άλλα 130 εκατ. ευρώ πήρε και η ΔΕΗ. Για τη δανειοδότηση του ΛΑΓΗΕ με ένα ποσό περί τα 100 εκατ. ευρώ χρειαζόταν υπουργική απόφαση από το Υπουργείο Οικονομικών. Καθώς εγκρίθηκε η δανειοδότηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΗ κρίθηκε ότι υπάρχει μια άνεση χρόνου, ώστε το θέμα να αναλάβει η νέα κυβέρνηση.

Η ΔΕΠΑ, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, πρόκειται να αποπληρώσει τις τακτικές υποχρεώσεις της προς την Gazprom την ερχόμενη Παρασκευή, με χρήματα τα οποία δεν θα προέρχονται από το συγκεκριμένο δανεισμό. Η εταιρία είχε καταφέρει να εξασφαλίσει έγκαιρα τα αναγκαία κεφάλαια για το σκοπό αυτό, οπότε ο δανεισμός των 100 εκατ. ευρώ θα αποτελέσει μια καλή ανάσα για τον Ιούλιο.

Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι με τα κεφάλαια που εισέρευσαν σε ΔΕΠΑ και ΔΕΗ, καθώς και τον αναμενόμενο δανεισμό του ΛΑΓΗΕ η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να λειτουργήσει για το επόμενο δίμηνο χωρίς προβλήματα, έτσι ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στη νέα κυβέρνηση για τη λήψη οριστικών μέτρων.

 Παραίτηση

Ο πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ Μιχάλης Παπαδόπουλος υπέβαλε την παραίτηση του από τη θέση του στις 12 Ιουνίου, για λόγους υγείας. Τη διοίκηση του Λειτουργού της αγοράς ασκεί ο διευθύνων σύμβουλος Γρηγ. Αντωνόπουλος έως ότου πληρωθεί η θέση.