Θετικές Προβλέψεις για την Αγορά Φωτοβολταϊκών Διατυπώνει η Νορβηγική REC, Από τους Μεγαλύτερους Παραγωγούς Παγκοσμίως

Θετικές Προβλέψεις για την Αγορά Φωτοβολταϊκών Διατυπώνει η Νορβηγική REC, Από τους Μεγαλύτερους Παραγωγούς Παγκοσμίως
energia.gr
Πεμ, 21 Ιουλίου 2011 - 12:04
Η νορβηγική Renewable Energy Corp (REC), μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς φωτοβολταϊκού εξοπλισμού διεθνώς, αναμένει βελτίωση του σκηνικού στην διεθνή αγορά φ/β, μετά από μια περίοδο χαμηλών τιμών φέτος, η οποία οδήγησε και την ίδια σε μείωση κερδών. Χαρακτηριστικά, οι τιμές έχουν πέσει έως και 45% σε ορισμένες περιφερειακές αγορές, εξαιτίας των φτηνών κινεζικών προϊόντων και της αβεβαιότητας για τις κρατικές επιδοτήσεις προς τον κλάδο.

Η νορβηγική Renewable Energy Corp ( REC), μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς φωτοβολταϊκού εξοπλισμού διεθνώς, αναμένει βελτίωση του σκηνικού στην διεθνή αγορά φ/β, μετά από μια περίοδο χαμηλών τιμών φέτος, η οποία οδήγησε και την ίδια σε μείωση κερδών. Χαρακτηριστικά, οι τιμές έχουν πέσει έως και 45% σε ορισμένες περιφερειακές αγορές, εξαιτίας των φτηνών κινεζικών προϊόντων και της αβεβαιότητας για τις κρατικές επιδοτήσεις προς τον κλάδο.

Παρόλα αυτά, ο διευθύνοντας της REC, Όλε Ένγκερ, θεωρεί ότι η ζήτηση αρχίζει σιγά-σιγά να αυξάνεται και πάλι, μαζί με τις τιμές του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού. Πλέον εκτός από τη Γερμανία, η ιταλική κυβέρνηση υιοθέτησε συγκεκριμένες αποφάσεις για το ρυθμιστικό καθεστώς και την στήριξη των ΑΠΕ, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός σταθερότερου περιβάλλοντος, παρόλο που οι επιδοτούμενες τιμές είναι πλέον χαμηλότερες από πριν. 

Η ιταλική αγορά εκπροσωπεί το 20% των πωλήσεων της REC, η οποία θεωρεί πως σταδιακά οι τάσεις αυτές θα εξαπλωθούν και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης. Όπως τόνισε ο κ. Ένγκερ στους Financial Times, αρκετοί ήταν οι πελάτες που περίμεναν μέχρι αυτή τη στιγμή για να δουν αν οι τιμές θα μειώνονταν κι άλλο και πλέον σπεύδουν να κλείσουν συμφωνίες. Ως αποτέλεσμα, δημιουργείται μια θετική τάση για τις εταιρείες του χώρου των ΑΠΕ γενικότερα.

Επιπλέον, ακόμη ένας παράγοντας που λειτουργεί θετικά είναι τα γεγονότα στην Ιαπωνία, που οδηγούν αρκετές χώρες στο να ωθήσουν τις ΑΠΕ περισσότερο στο έδαφός τους, πράγμα που μεταφράζεται σε επενδύσεις.

Παρά τις θετικές εκτιμήσεις της REC, η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε την προσωρινή αναστολή μέρους της παραγωγής της, μέχρις ότου οι τιμές να αυξηθούν κατά 20% σε σχέση με σήμερα. Στο β’ τρίμηνο, ο όμιλος είχε απώλειες της τάξης του 1,2 δις δολαρίων και φέτος η μετοχή έχει χάσει το 50% της αξίας της.