Με την παρουσία χιλιάδων ανθρώπων και μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού έγιναν πριν από λίγες ημέρες τα εγκαίνεια του μεγαλύτερου ηλιακού πλωτού νησιού του κόσμου, ανοιχτά του ποταμού Χαν, στη Νότια Κορέα. Το «ηλιακό νησί», στο οποίο δόθηκε το όνομα "Viva", αποτελείται από τρις νησίδες, οι δύο εκ των οποίων θα ανοίξουν για το κοινό έως το Σεπτέμβριο. Το νησί "Viva" περιλαμβάνει κινηματογραφικές αίθουσες, ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο, εστιατόρια και χώρους, όπου θα πραγματοποιούνται εκθέσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ οι δημιουργοί του φιλοδοξούν να αποτελέσει πόλο έλξης για όσους αρέσκονται στα θαλάσσια αθλήματα

Με την παρουσία χιλιάδων ανθρώπων και μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού έγιναν πριν από λίγες ημέρες τα εγκαίνεια του μεγαλύτερου ηλιακού πλωτού νησιού του κόσμου, ανοιχτά του ποταμού Χαν, στη Νότια Κορέα. Το «ηλιακό νησί», στο οποίο δόθηκε το όνομα "Viva", αποτελείται από τρις νησίδες, οι δύο εκ των οποίων θα ανοίξουν για το κοινό έως το Σεπτέμβριο.

Το νησί "Viva" περιλαμβάνει κινηματογραφικές αίθουσες, ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο, εστιατόρια και χώρους, όπου θα πραγματοποιούνται εκθέσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ οι δημιουργοί του φιλοδοξούν να αποτελέσει πόλο έλξης για όσους αρέσκονται στα θαλάσσια αθλήματα.

Οι ενεργειακές ανάγκες του θα καλύπτονται στο σύνολό τους από ηλιακή ενέργεια. Η οροφή του κτιρίου όπου στεγάζονται όλες οι εγκαταστάσεις, έχει μετατραπεί σε μίνι φωτοβολταϊκό πάρκο, το οποίο παράγει περίπου 6 κιλοβάτ ενέργειας την ημέρα, ποσότητα αρκετή για να τροφοδοτήσει και τα τρία νησιά. Οι κατασκευαστές τους διαβεβαιώνουν ότι οι αυστηρότερες περιβαλλοντικές προδιαγραφές έχουν τηρηθεί και σε ό,τι αφορά και την επεξεργασία των λυμάτων.

Το έργο στοίχισε 83,9 εκατομμύρια δολάρια και χρηματοδοτήθηκε από τη νοτιοκορεατική κυβέρνηση. Το κεντρικό νησί "Viva" και οι δύο «δορυφόροι» του, "Vista" και "Tera", που ζυγίζουν 2.000 τόνους και υποστηρίζονται από 24 γιγαντιαίους «αερόσακους», είναι σχεδιασμένα να επιπλέουν στην επιφάνεια του ποταμού Χαν, ακόμη και σε περίπτωση πλημμύρας. Προκειμένου να μην παρασυρθούν, είναι δεμένα με τεράστιες αλυσίδες σε ένα κομμάτι τσιμέντου βάρους 500 τόνων.