Η Ευρώπη προχωρά ένα βήμα πιο κοντά στην ηλεκτρική αυτοκίνηση, μετά τη χθεσινή δημοσίευση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει ως στόχο να γίνει η Ε.Ε. ηγέτης παγκοσμίως στον εν λόγω τομέα. Το σχέδιο ωθεί για την ανάπτυξη ενός συγκεκριμένου τύπου φορτιστή για τα αυτοκίνητα μέχρι το επόμενο έτος, ένα βήμα που θεωρείται απαραίτητο για την ανάπτυξη του κλάδου.

Η Ευρώπη προχωρά ένα βήμα πιο κοντά στην ηλεκτρική αυτοκίνηση, μετά τη χθεσινή δημοσίευση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει ως στόχο να γίνει η Ε.Ε. ηγέτης παγκοσμίως στον εν λόγω τομέα.

Το σχέδιο ωθεί για την ανάπτυξη ενός συγκεκριμένου τύπου φορτιστή για τα αυτοκίνητα μέχρι το επόμενο έτος, ένα βήμα που θεωρείται απαραίτητο για την ανάπτυξη του κλάδου. Το φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα της Επιτροπής συμπίπτει με την κυκλοφορία νέων ηλεκτρικών μοντέλων από τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες στα επόμενα χρόνια.

Ο Αντόνιο Τατζάνι, Επίτροπος Βιομηχανίας, υποστήριξε ότι η θέσπιση κοινών προδιαγραφών είναι ζωτική για την Ευρώπη και προειδοποίησε ότι στις ΗΠΑ και την Ασία ήδη προωθούνται αντίστοιχα προγράμματα. «Χωρίς σημαντική εργασία στον τομέα αυτό, πιστεύω πως θα είναι δύσκολη η ανάπτυξη της αγοράς των ηλεκτρικών οχημάτων», υπογράμμισε, όπως αναφέρουν οι FT.

Η Επιτροπή σκοπεύει επίσης να υιοθετήσει κοινές προδιαγραφές και στην ασφάλεια φέτος. Τα μέτρα αυτά ανήκουν σε μια ευρύτερη στρατηγική, η οποία περιλαμβάνει και την υποστήριξη της τεχνολογίας υδρογόνου και άλλων εναλλακτικών καυσίμων. Ο κ. Τατζάνι αναγνώρισε ότι διαμορφώνεται σιγά-σιγά μια ομοφωνία στα κράτη-μέλη αναφορικά με τη χρησιμότητα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ώστε να μειωθούν οι ρύποι. Το σχετικό έγγραφο της Επιτροπής αναφέρει πάντως ότι τα συμβατικά μοντέλα θα εξακολουθήσουν να κυριαρχούν για αρκετά χρόνια ακόμα.