Ειδικό Αφιέρωμα: Ένας χρόνος μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Δεδομένο είναι το ενδιαφέρον της Edison για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ αλλά και για το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων παραγωγής από την ΔΕΗ, σε περίπτωση που λαμβανόταν η σχετική απόφαση από την κυβέρνηση. Επιπλέον, η αρχαιότερη εταιρεία ηλεκτρισμού της Ιταλίας αναμένει άρση των στρεβλώσεων που χαρακτηρίζουν την εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, οι οποίες την εμποδίζουν να ανταγωνιστεί το κρατικό μονοπώλιο
Δεδομένο είναι το ενδιαφέρον της Edison για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ αλλά και για το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων παραγωγής από την ΔΕΗ, σε περίπτωση που λαμβανόταν η σχετική απόφαση από την κυβέρνηση. Επιπλέον, η αρχαιότερη εταιρεία ηλεκτρισμού της Ιταλίας αναμένει άρση των στρεβλώσεων που χαρακτηρίζουν την εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, οι οποίες την εμποδίζουν να ανταγωνιστεί το κρατικό μονοπώλιο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Edison κ. Umberto Quadrino βρέθηκε χτες στην Αθήνα και στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου είχε πολλά να πει στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης:

-Για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού, ο κ. Quadrino επεσήμανε ότι και στην χώρα μας θα μπορούσε να λειτουργήσει το ιταλικό μοντέλο, κατά το οποίο η κρατική ιταλική Enel πούλησε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής προκειμένου να απελευθερωθεί η αγορά ηλεκτρισμού.

«Σε μία τέτοια εξέλιξη, η Edison θα ενδιαφερόταν για την αγορά εργοστασίων της ΔΕΗ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας, ο οποίος έθιξε το συγκεκριμένο ζήτημα και στην διάρκεια της συνάντησης που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ο ίδιος ανέφερε ότι η εταιρεία, σε συνεργασία με τα Ελληνικά Πετρέλαια (μέσω της κοινής θυγατρικής elpedison) θα πρέπει να αναπτύξει ένα ανάλογο προς αυτό της ΔΕΗ μίγμα χαρτοφυλακίου (λιγνίτες, υδροηλεκτρικά, φυσικό αέριο, ανανεώσιμες πηγές) προκειμένου να ανταγωνιστεί την κρατική επιχείρηση. Οι Ιταλοί εντοπίζουν και αυτοί – όπως και οι άλλοι ιδιώτες παραγωγοί και εισαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας – στρεβλώσεις στην λειτουργία της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού, καθώς θεωρούν ότι η τιμή στην οποία πωλούν την ηλεκτρική ενέργεια στο σύστημα ηλεκτρισμού, μέσω του εργοστασίου της elpedison στην Θεσσαλονίκη, δεν αντικατοπτρίζει τα πραγματικά κόστη της αγοράς. 

«Δεν μας απασχολεί εάν πουλάμε φτηνά, αρκεί αυτές να είναι οι πραγματικές τιμές της αγοράς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Quadrino, “δείχνοντας” τον τρόπο με τον οποίο θεωρεί ότι η ΔΕΗ χρησιμοποιεί την δεσπόζουσα θέση της στην αγορά, αφού μέσω του λιγνίτη και των υδροηλεκτρικών έργων, μπορεί να διατηρεί χαμηλά επίπεδα την Οριακή Τιμή Συστήματος, πιέζοντας τις μονάδες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

-Για τις αποκρατικοποιήσεις, ο διευθύνων σύμβουλος της Edison δήλωσε “παρών” για το ενδεχόμενο να προχωρήσει η υπόθεση της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου, ενώ ενδιαφέρον οι Ιταλοί δεν φαίνεται να έχουν για την ΕΠΑ Αττικής όπου, μετά την ανακοίνωση αποχώρησης της Duke Energy για το 24%, καθώς η Shell, έτερος των ιδιωτών μετόχων (το 51% ανήκει στην ΔΕΠΑ) δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει την στάση της.

«Περιμένουμε τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για όλα αυτά τα ζητήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Quadrino, ο οποίος προφανώς συζήτησε την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα και το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας στην Ελλάδα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

-Ως προς τον αγωγό ITGI, για τον οποίο Τίνα Μπιρμπίλη και Γιάννης Μανιάτης τόνισαν, στην διάρκεια της συνάντησής τους με τον κ. Quadrino,  την μεγάλη πολιτική σπουδαιότητα και προτεραιότητα που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση, ο διευθύνων σύμβουλος της Edison εκτίμησε ότι πολλά αναμένεται να κριθούν στην επερχόμενη συνάντηση Μπερλουσκόνι – Ερντογάν στη Ρώμη την ερχόμενη εβδομάδα. 

Η ιταλική πλευρά αναμένει την κύρωση της συμφωνίας από το τουρκικό κοινοβούλιο, ώστε να καταστεί εφικτή η διαπραγμάτευση με τους Αζέρους για την τιμή του φυσικού αερίου που θα μεταφέρεται μέσω του αγωγού, από τον οποίο η χώρα μας προσδοκά ποσότητες περί τα 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, οι οποίες αναλογούν σε περισσότερο από το 50% των σημερινών καταναλώσεων στην Ελλάδα. Ο ίδιος ο κ. Quadrino ανέφερε ότι μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών θα υπογραφεί μία συμφωνία, η οποία θα διαφοροποιείται ως προς τα τέλη διέλευσης του αερίου από τις χώρες, ανάλογα με την απόστασή τους από την πηγή.

-Σε σχέση με το επενδυτικό σχέδιο των 3 δισ. ευρώ της QatarPetroleum στον Αστακό, οι Ιταλοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί και θεωρούν ότι ένας σταθμός LNG θα ήταν προτιμότερο να κατασκευαστεί στην Καβάλα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Edison, μάλιστα, ανέφερε ότι για την κατασκευή του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής θα χρησιμοποιηθεί LPG (υγροποιημένο πετρέλαιο), κάτι που δεν συνηθίζεται διεθνώς. 

Η ιταλική πλευρά, η οποία ήδη συνεργάζεται με τους Καταριανούς σε άλλα projects στην Μεσόγειο, αναμένει να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για την οικονομική βιωσιμότητα του έργου, το οποίο προφανώς συζητήθηκε και με τον υπουργό Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη, ο οποίος και είχε ανακοινώσει την καταριανή επένδυση.  Στόχος, τέλος, της Edison, η οποία μέσα στο καλοκαίρι θα θέσει σε λειτουργία, αυτήν την φορά στην Θίσβη και δεύτερο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής, καύσεως φυσικού αερίου, είναι να αποκτήσει περί το 15% της ενεργειακής αγοράς της χώρας μας, ενώ ήδη κατέχει κάτι περισσότερο από 0,5% στην λιανική αγορά ηλεκτρισμού, όπου δραστηριοποιείται εδώ και 3 μήνες.  

(δημοσιεύεται και στο axiaplusgr.)