Μετά τη σημερινή ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου και τη θετική ψήφο που έλαβε, υποστηριζόμενος τόσο από το ΠΑΣΟΚ, όσο και από το ΛΑΟΣ και χωρίς ουδεμία καταψήφιση από τη Ν.Δ. και το ΚΚΕ, επιβεβαιώθηκε και επίσημα η τοποθέτηση του Δρ. Νίκου Βασιλάκου ως του νέου προέδρου της ΡΑΕ.

Μετά τη σημερινή ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου και τη θετική ψήφο που έλαβε, υποστηριζόμενος τόσο από το ΠΑΣΟΚ, όσο και από το ΛΑΟΣ και χωρίς ουδεμία καταψήφιση από τη Ν.Δ. και το ΚΚΕ, επιβεβαιώθηκε και επίσημα η τοποθέτηση του Δρ. Νίκου Βασιλάκου ως του νέου προέδρου της ΡΑΕ. 

Οι θέσεις που διατύπωσε ο Νίκος Βασιλάκος κατά την ακρόασή του στην εξεταστική επιτροπή προκάλεσαν αίσθηση τόσο για την πληρότητα και τεκμηρίωση των απόψεών του, όσο και για τις προτεινόμενες λύσεις για την αντιμετώπιση μιας σειράς από δύσκολες συγκυρίες που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά ενέργειας.

Η ανάληψη της προεδρίας της ΡΑΕ από έναν έμπειρο και με βαθιά γνώση μελετητή των ενεργειακών θεμάτων, όπως ο Δρ. Βασιλάκος, ο οποίος επιπλέον διαθέτει και την απαραίτητη επιχειρηματική πείρα, είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει αποτελεσματικά τη ΡΑΕ να αντεπεξέλθει στη δύσκολη αποστολή της, ιδιαίτερα σε αυτή τη χρονική περίοδο, όπου η οικονομία της χώρας μαστίζεται από μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση. Παράγοντες της αγοράς με τους οποίους επικοινώνησε το Energia.gr εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την τοποθέτηση ενός έμπειρου και με όραμα ανθρώπου που γνωρίζει τα θέματα, όπως είναι ο Δρ. Βασιλάκος.

Εξάλλου, κοινή είναι η εκτίμηση ότι η έλευση του Νίκου Βασιλάκου στη ΡΑΕ θα συμβάλλει στην επίλυση χρόνιων θεμάτων που έχουν να κάνουν με την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Εξ ίσου μεγάλες είναι οι προσδοκίες για την υπερπήδηση των εμποδίων που έχουν δημιουργηθεί στην αντιμετώπιση της αδειοδοτικής διαδικασίας στις ΑΠΕ. Ως γνωστόν, ο Δρ. Βασιλάκος, ο οποίος έχει σπουδάσει Χημικός Μηχανικός στο ΕΜΠ και κατέχει διδακτορικό τίτλο από το California Institute of Technology, προέρχεται από τον χώρο των ΑΠΕ, όπου επί σειρά ετών διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Παραγωγών Ενέργειας από ΑΠΕ (EREF).

Επίσης, είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), σε πολλά από τα συνέδρια του οποίου έχει συμμετάσχει με σημαντικές τοποθετήσεις του. Ο Δρ. Βασιλάκος έχει διατελέσει μεταξύ άλλων και Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1988-89) και υπεύθυνος του τομέα ενεργειακής πολιτικής και περιβάλλοντος του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού (1986-87).

Μετά το 1989 εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως τεχνικός σύμβουλος και μελετητής σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος, ιδιαίτερα δε στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της εξοικονόμησης/ορθολογικής χρήσης της ενέργειας και του φυσικού αερίου. Υπήρξε Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείαςTechnionS.A. (1990-92), ενώ από το 1993 μέχρι σήμερα είναι Senior Partner της εταιρείας συμβούλων μηχανικώνNetworkConsultingGroup.

Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία στην Ελλάδα και στην Αμερική για το ερευνητικό και διδακτικό του έργο. Έχει εκδώσει εννέα (9) τεχνικά και επιστημονικά βιβλία και μονογραφίες, σε θέματα όπως οι τεχνολογίες φυσικού αερίου, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα οικονομικά όργανα περιβαλλοντικής πολιτικής στο χώρο της ενέργειας, η χημεία του άνθρακα, κ.α. Είναι συγγραφέας πάνω από 200 επιστημονικών εργασιών, εισηγήσεων σε συνέδρια, μελετών και τεχνικών άρθρων, καθώς και κάτοχος τριών (3) διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (σε Ε.Ε. & Η.Π.Α.) πάνω στη διαχείριση, επεξεργασία και ενεργειακή αξιοποίηση των υγρών αποβλήτων ελαιουργείων, καθώς και στην αποθείωση του άνθρακα.

Είναι (από το 1999) μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παραγωγών Ενέργειας από ΑΠΕ (EREF), εκλεγμένος αντιπρόεδρος του Ομίλου για τη Διάδοση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ELFORES), μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, μέλος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), καθώς και τεχνικός και επιστημονικός σύμβουλος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ.