Ρωσικό Ενδιαφέρον για Χρηματοδότηση του Εκσυγχρονισμού του Ουκρανικού Δικτύου Φυσικού Αερίου

Ρωσικό Ενδιαφέρον για Χρηματοδότηση του Εκσυγχρονισμού του Ουκρανικού Δικτύου Φυσικού Αερίου
energia.gr
Δευ, 18 Μαΐου 2009 - 18:17
Η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στον εκσυγχρονισμό του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, συνεισφέροντας, μάλιστα, και οικονομικά στην διαδικασία, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Ρώσου Υπουργού Ενέργειας. Η ρωσική πλευρά εκτιμά ότι για τον εκσυγχρονισμό θα χρειαστούν γύρω στα 16 δις δολ., πολύ πιο πάνω από τους υπολογισμούς των Ουκρανών υπευθύνων.

Η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στον εκσυγχρονισμό του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, συνεισφέροντας, μάλιστα, και οικονομικά στην διαδικασία, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Ρώσου Υπουργού Ενέργειας.

Η ρωσική πλευρά εκτιμά ότι για τον εκσυγχρονισμό θα χρειαστούν γύρω στα 16 δις δολ., πολύ πιο πάνω από τους υπολογισμούς των Ουκρανών υπευθύνων. Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη σχετική συμφωνία Ε.Ε. – Ουκρανίας έχει εγείρει έντονες αντιδράσεις εκ μέρους της Μόσχας. «Άκουσα την Ουκρανή πρωθυπουργό να κάνει λόγο για 5 με 6 δις ευρώ. Σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις, το ποσό πρέπει να είναι διπλάσιο», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους στην ρωσική πρωτεύουσα ο Υπουργός Ενέργειας της χώρας κ. Sergei Shmatko.

Όσον αφορά την διακήρυξη της 23ης Μαρτίου που υπέγραψαν στις Βρυξέλλες η Ε.Ε. και η Ουκρανία, ο κ. Shmatko δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να την προσυπογράψει, καθώς πρόκειται για «διμερή συμφωνία» και, άρα, δεν βλέπει τον λόγο ώστε η Ρωσία να κάνει κάτι τέτοιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την υπογραφή της συγκεκριμένης διακήρυξης, ο Ρώσος πρωθυπουργός κ. Πούτιν προειδοποίησε ότι η Μόσχα «θα αναθεωρήσει» τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι αν η Ρωσία δεν συμμετάσχει στον εκσυγχρονισμό του ουκρανικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου, τότε τόσο η Ουκρανία, όσο και η Ευρώπη θα πρέπει να αναμένουν αυξήσεις στις τιμές του αγαθού.

Αργότερα, Κίεβο και Βρυξέλλες δήλωσαν ότι πιθανή συμμετοχή της Ρωσίας στην διαδικασία του εκσυγχρονισμού του ουκρανικού δικτύου θα ήταν ευπρόσδεκτη.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr