Eπιστολή παραίτησης στον υπουργό Ανάπτυξης υπέβαλε στις 11 Μαΐου ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Σπύρος Ζησιμόπουλος, θεωρώντας ότι η παράταση της θητείας του χωρίς προκαθορισμένο τέλος προκαλεί σοβαρές δυσλειτουργίες στην Ανεξάρτητη Αρχή.
Eπιστολή παραίτησης στον υπουργό Ανάπτυξης υπέβαλε στις 11 Μαΐου ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Σπύρος Ζησιμόπουλος, θεωρώντας ότι η παράταση της θητείας του χωρίς προκαθορισμένο τέλος προκαλεί σοβαρές δυσλειτουργίες στην Ανεξάρτητη Αρχή.

Ο κ. Ζησιμόπουλος στην επιστολή του φέρεται να τονίζει ότι επί μακρό διάστημα δεν εισάγονται προς εξέταση στην Ολομέλεια του οργάνου σοβαρές υποθέσεις, υποθέσεις για τις οποίες η Επιτροπή πιστεύει ότι ο απαιτούμενος χρόνος διερεύνησής τους υπερβαίνει τη διάρκεια ζωής της.

Ενδεικτικά ο κ. Ζησιμόπουλος αναφέρει την υπόθεση της ακτοπλοΐας, η οποία ήδη μετατέθηκε μια φορά για τις 2 Απριλίου και μια δεύτερη για τις 18 Ιουνίου, και τώρα κινδυνεύει να μετατεθεί και τρίτη φορά, δεδομένης της μη αλλαγής της σύνθεσης της Επιτροπής.

Καθυστερήσεις όπως η προαναφερόμενη ενδέχεται να δώσουν λαβή για ερμηνείες και σχόλια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημία στο κύρος της Επιτροπής, επισημαίνει ο κ. Ζησιμόπουλος στην επιστολή του, ζητώντας από τον υπουργό να τον αποδεσμεύσει από τη θέση του προέδρου έως τις 15 Ιουνίου, επιλέγοντας μέχρι τότε νέο πρόσωπο για την ηγεσία της Ανεξάρτητης Αρχής.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Ζησιμόπουλος, η απόφαση για την παραίτησή του οφείλεται και σε προσωπικούς λόγους. Όπως εξηγεί, εφόσον αποδεσμευθεί από την Επιτροπή θα του δοθεί η δυνατότητα να διεκδικήσει ικανοποίηση από όσους κατά καιρός έπληξαν την τιμή του θεωρώντας ως αδυναμία τη θεσμική του ευπρέπεια.

Απευθυνόμενος στον υπουργό υπογραμμίζει ότι πολλές φορές κατά το παρελθόν αποτέλεσε στόχο επιθέσεων εμπλεκομένων σε σημαντικές υποθέσεις της Επιτροπής, αλλά απέφυγε να αντιδικήσει διότι θεώρησε ότι αυτό του επιβάλλει ο θεσμικός του ρόλος.

Μάλιστα, ο κ. Ζησιμόπουλος κάνει αναφορά και στις νομικές διαδικασίες που υπόκεινται σε προθεσμίες παραγραφής.

Βουλή

Πάντως, η ανωτέρω, απρόβλεπτη, εξέλιξη δεν μπορεί παρά να συνδεθεί και με τα όσα συμβαίνουν στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας και ειδικότερα με το κλείσιμο της Βουλής έως και τις ευρωεκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ζησιμόπουλος δέχθηκε να παραμείνει στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού έως την ψήφιση του νομοσχεδίου και τον καθορισμό της νέας σύνθεσης της Ολομέλειας, προκειμένου να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής.

(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 14/05/2009)