Την αισιοδοξία των προβλέψεων του προϋπολογισμού που ενέκρινε προχθές, Τρίτη, το Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε. συμμερίζονται παράγοντες της αγοράς, προβλέποντας επιστροφή σε υψηλά επίπεδα κερδών. Συγκεκριμένα, έκθεση της Citi προβαίνει στην εκτίμηση ότι η μετοχή της ΔΕΗ θα φτάσει τα 24,5 ευρώ, συνοδεύοντάς την με τη σύσταση «buy», σημειώνοντας παράλληλα ότι η αποτίμησή της παραμένει ελκυστική.

Την αισιοδοξία των προβλέψεων του προϋπολογισμού που ενέκρινε προχθές, Τρίτη, το Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε. συμμερίζονται παράγοντες της αγοράς, προβλέποντας επιστροφή σε υψηλά επίπεδα κερδών.

Συγκεκριμένα, έκθεση της Citi προβαίνει στην εκτίμηση ότι η μετοχή της ΔΕΗ θα φτάσει τα 24,5 ευρώ, συνοδεύοντάς την με τη σύσταση «buy», σημειώνοντας παράλληλα ότι η αποτίμησή της παραμένει ελκυστική.

Ο οίκος θεωρεί ότι οι πωλήσεις της ΔΕΗ θα διαμορφωθούν στα 6,70 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 524,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις για το 2010 υπολογίζονται στα 7,04 δισ. ευρώ με τα καθαρά κέρδη στα 532,6 εκατ. ευρώ.

Επιπροσθέτως, τα πρώτα μηνύματα μετά την ανακοίνωση του προϋπολογισμού ήταν ενθαρρυντικά, καθώς η μετοχή της ΔΕΗ σημείωσε εχθές άνοδο της τάξης του 1,54%, φτάνοντας τα 13,2 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η ίδια η ΔΕΗ στο βασικό σενάριο του εγκριθέντος προϋπολογισμού προβλέπει, με βάση φορολογικό συντελεστή 25%, προ φόρων κερδοφορία της τάξης των 531 εκατ. ευρώ (καθαρά κέρδη 399 εκατ. ευρώ), η οποία μπορεί να αυξηθεί στα 621 εκατ. (καθαρά κέρδη 470 εκατ. ευρώ), εφόσον επιτευχθεί ο στόχος της διοίκησης για μείωση κατά 90 εκατ. ευρώ των ελέγξιμων δαπανών.

Βασική πηγή της κερδοφορίας, σύμφωνα με την ΔΕΗ, αναμένεται να είναι η χαμηλή τιμή του πετρελαίου, αλλά και η πτώση του λειτουργικού κόστους των υδροηλεκτρικών.

Επίσης, οι παραδοχές του σεναρίου για την μέση τιμή του πετρελαίου Brent το 2009 στα 55 δολάρια με την ισοτιμία δολαρίου/ευρώ 1,25 αντίστοιχα εμφανίζονται απόλυτα πειστικές.

Εξάλλου, ισχυρή λειτουργική επίδοση προβλέπει η Εθνική-Ρ&Κ, ενώ θετικά χαρακτήρισε τα νέα η Proton Bank. Κέρδη προβλέπει και η HSBC, λόγω πτώσης των καυσίμων, του κόστους χονδρικής, αλλά και της αύξησης των τιμολογίων τον Ιούλιο, αν και ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε προχθές ότι τέτοιο θέμα δεν τίθεται για το 2009. Αν, μάλιστα, η τιμή του πετρελαίου πέσει κάτω από τα 45 δολ., ο εν λόγω οίκος αναμένει κέρδη μεγαλύτερα των προβλέψεων της ίδιας της ΔΕΗ.

Η χαμηλή φορολογία, τέλος, αποτελεί για την Marfin Analysis έναν επιπλέον λόγο αύξησης της κερδοφορίας της Επιχείρησης.