Στο πρόσφατο Συνέδριο που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ενέργειας Ν.Α Ευρώπης (ΙΕΝΕ) στις 15/1 για την «Ελληνο–Αλβανική Συνεργασία στην Ενέργεια» ο κ. Ραφαήλ Μωυσής, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής (ΕΣΕΣ) εκπροσώπησε τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και επιβεβαίωσε τη βούληση της Ελληνικής κυβέρνησης να επεκτείνει τη συνεργασία της στον ενεργειακό τομέα με την Αλβανία

Στο πρόσφατο Συνέδριο που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ενέργειας Ν.Α Ευρώπης (ΙΕΝΕ) στις 15/1 για την «Ελληνο–Αλβανική Συνεργασία στην Ενέργεια» ο κ. Ραφαήλ Μωυσής, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής (ΕΣΕΣ) εκπροσώπησε τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και επιβεβαίωσε τη βούληση της Ελληνικής κυβέρνησης να επεκτείνει τη συνεργασία της στον ενεργειακό τομέα με την Αλβανία, παρατηρώντας ότι μόνο σημαντικά οφέλη για τις δύο χώρες μπορεί να επιφέρει μία μεγαλύτερη προσέγγιση στον τομέα των ενεργειακών δικτύων και την ενδυνάμωση των σχετικών υποδομών.

Ο κ. Ραφαήλ Μωυσής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, έκανε τις Γυμνασιακές του σπουδές στο Κολέγιο Αθηνών και σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ της Αγγλίας όπου έλαβε το πτυχίο B.Sc. με First Class Honour. Τα πτυχία Μάστερ και Διδακτορικό έλαβε από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασσαχουσέττης (ΜΙΤ) στις ΗΠΑ.

Άρχισε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως Έκτακτος Καθηγητής στη Σχολή Μηχανολόγων του ΜΙΤ και στη συνέχεια μετά από μια περίοδο στην Ελληνική βιομηχανία, κατέλαβε τις θέσεις του Εκτελεστικού Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργείας του Υπουργείου Συντονισμού,  του Υποδιοικητή της ΕΤΒΑ, του Διοικητή της ΔΕΗ, του Προέδρου του Δ.Σ. της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., και του Προέδρου της ΔΕΠΑ.

Σήμερα είναι Πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (Σ.Ε.Ε.Σ.), στο οποίο μετέχουν ως μέλη οι Πρόεδροι όλων των κρατικών ενεργειακών φορέων, καθώς και εμπειρογνώμονες από τον ακαδημαϊκό και ιδιωτικό τομέα.

Στον ιδιωτικό τομέα διετέλεσε επί πολλά χρόνια Πρόεδρος της ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ Βασιλόπουλος, ενώ είναι μέλος του Δ.Σ. της S & B Βιομηχανικά Ορυκτά.

Είναι Αντιπρόεδρος του Ι.Ο.Β.Ε., Γραμματέας στο 'Ιδρυμα "Τράπεζα Τροφίμων για την Καταπολέμηση της Πείνας", και Αντιπρόεδρος στο Πρόγραμμα «Έτος Σπουδών στην Ελλάδα».

Στο παρελθόν είχε διατελέσει μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής στο Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), πρώτος Πρόεδρος στο Σύλλογο Αποφοίτων του ΜΙΤ, Γραμματέας και Ταμίας στο Κολλέγιο Αθηνών, μέλος Δ.Σ. του Κέντρου Πολιτικών και Εκπαιδευτικών Ερευνών (ΚΠΕΕ),  κ.α.

Το 1982 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Γαλλίας.