Η σύνδεση των δύο αγορών άνθρακα θα απέτρεπε την επιβολή συνοριακών εισφορών στις εισαγωγές προϊόντων όπως ο χάλυβας και το τσιμέντο από μέρη με λιγότερο αυστηρές πολιτικές CO2. Αναμένεται επίσης να ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά αδειών άνθρακα.
«Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό βήμα για τη μείωση των εμπορικών τριβών στον τομέα του χάλυβα με την ΕΕ, τη μεγαλύτερη εξαγωγική μας αγορά», δήλωσε ο Frank Aaskov, διευθυντής πολιτικής για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή στο UK Steel. «Εξαλείφει επίσης τον κίνδυνο του κόστους από τον μηχανισμό προσαρμογής των συνόρων της ΕΕ για τον άνθρακα, όπου το βάρος πέφτει ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.»
Η διαφορά μεταξύ των τιμών του CO2 στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ αποκλίνει μετά το Brexit, αφού το μπλοκ έθεσε σε εφαρμογή αυστηρούς κανόνες για την επίτευξη του στόχου του να μειώσει τις εκπομπές κατά 55% έως το τέλος της δεκαετίας από τα επίπεδα του 1990. Νωρίτερα φέτος, η διαφορά μεταξύ των δύο διευρύνθηκε σε πάνω από 40 ευρώ ανά τόνο CO2, πριν συρρικνωθεί σε χαμηλό διετίας, κάτω από 10 ευρώ, καθώς οι βρετανικές άδειες αυξήθηκαν λόγω της κερδοσκοπίας για τη σύνδεση των αγορών με την ΕΕ.
Παρόλα αυτά, οποιαδήποτε τελική συμφωνία θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια και το σχέδιο εγγράφου, το οποίο εξακολουθεί να υπόκειται σε αλλαγές, δεν καθορίζει χρονοδιάγραμμα. Οι διαπραγματεύσεις για άλλες πτυχές των μελλοντικών σχέσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.
Και για τις δύο πλευρές, το ξεκάθαρο όφελος είναι το ευκολότερο εμπόριο αγαθών έντασης άνθρακα, καθώς θέτουν σε εφαρμογή εισφορές για να προστατεύσουν τις εταιρείες τους από τον φτηνό ανταγωνισμό από το εξωτερικό, με ένταση CO2. Για την ΕΕ, η σύνδεση των αγορών άνθρακα είναι ένας σχετικά εύκολος τρόπος για την ενίσχυση της συνεργασίας μετά το Brexit και θα μπορούσε να βοηθήσει την ήπειρο στις δικές της φιλοδοξίες για μείωση των εκπομπών, μεταξύ άλλων μέσω της χρήσης της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η στενότερη συνεργασία μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ στις πολιτικές για το κλίμα έρχεται εν μέσω μιας αναταραχής στο παγκόσμιο εμπόριο που προκλήθηκε από τον πόλεμο δασμών του π
Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η κυβέρνησή του περικόπτει επίσης τις περιβαλλοντικές ρυθμίσεις. Η ΕΕ έχει καταστήσει την ανάπτυξη των αγορών άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο βασικό πυλώνα της διπλωματίας της για το κλίμα.
«Παρά τους ευρύτερους αντίθετους ανέμους που επηρεάζουν το παγκόσμιο εμπόριο, εξακολουθούν να υπάρχουν κέρδη από τις στενότερες εμπορικές σχέσεις μεταξύ ομοϊδεατών εταίρων», δήλωσε ο Vikram Balachandar, διευθυντής της Frontier economics. «Θα επιφέρει εξοικονόμηση κόστους για τη βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ από ένα πιο συνεκτικό σήμα τιμών άνθρακα και μια πολύ βαθύτερη αγορά».
Η Βρετανία εγκαινίασε το δικό της σύστημα άνθρακα μετά την έξοδό της από την ΕΕ και δεν είναι σαφές πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την επανασύνδεση των δύο αγορών, αν και έχουν παρόμοιο σχεδιασμό. Οποιαδήποτε συμφωνία θα απαιτήσει πιθανότατα η αγορά άνθρακα της Βρετανίας να είναι «τουλάχιστον εξίσου φιλόδοξη» με εκείνη της ΕΕ, σύμφωνα με το προσχέδιο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ πρέπει ακόμη να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σε τομείς όπως η αλιεία και οι έλεγχοι τροφίμων για να σφραγίσουν μια ευρύτερη συμφωνία. Οι δύο πλευρές αναμένεται επίσης να συμφωνήσουν σε μια εταιρική σχέση άμυνας και ασφάλειας και σε μια κοινή δήλωση που θα επιβεβαιώνει τη συμμαχία τους εν μέσω γεωπολιτικής αβεβαιότητας.
Οι συνομιλίες έχουν επίσης επικεντρωθεί στην ευθυγράμμιση των ρυθμιστικών προτύπων των δύο δικαιοδοσιών και στον ρόλο του ΔΕΕ, τον οποίο η ΕΕ έθεσε ως προϋπόθεση για τη σύνδεση των συστημάτων εμπορίας εκπομπών τους.
Η βιομηχανία έχει ζητήσει μεγαλύτερη συνεργασία σε θέματα κλίματος και ενέργειας. Το σχέδιο κοινής αντίληψης περιλαμβάνει διατάξεις για τη διερεύνηση της δυνατότητας συμμετοχής του Ηνωμένου Βασιλείου στην εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ενιαία αγορά της ΕΕ μετά το Brexit και παρόλο που η ενέργεια εξακολουθεί να ρέει μέσω των διασυνδέσεων, οι ρυθμίσεις εμπορικών συναλλαγών είναι λιγότερο αποτελεσματικές από ό,τι αν οι ζώνες ήταν συνδεδεμένες. Η ημερήσια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας δεν είναι συνδεδεμένη με την Ευρώπη και έχει δύο δημοπρασίες που κατανέμονται σε δύο χρηματιστήρια.
«Η στενότερη ολοκλήρωση μεταξύ της εσωτερικής αγοράς ενέργειας της ΕΕ και της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι μόνο τεχνικά εφικτή, αλλά και απαραίτητη για να ξεκλειδώσουμε οικονομικά προσιτή ενέργεια για τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά και να διασφαλίσουμε τους στόχους μας για την απαλλαγή από τον άνθρακα», δήλωσε ο Kristian Ruby, γενικός γραμματέας της Eurelectric, του λόμπι της βιομηχανίας. «Τώρα είναι η ώρα να ανοίξουμε το δρόμο για αποτελεσματικές ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας».