Πρόκειται, αναμφίβολα, για ένα από τα πρόσωπα των ημερών -και όχι άδικα- δεδομένου ότι κατάφερε να ολοκληρώσει τη μεγαλύτερη ενεργειακή συμφωνία στην ιστορία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αλλά και μία από τις μεγαλύτερες στον κλάδο των ευρωπαϊκών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ο λόγος για τον Γιώργο Περιστέρη, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα, έπειτα από μια μακροχρόνια διαπραγμάτευση, έδωσε τα χέρια με τους Άραβες της Masdar για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της Τέρνα Ενεργειακή στην τιμή των 20 ευρώ/μετοχή

Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Πέραν του έμμεσου οικονομικού οφέλους, το οποίο προκύπτει από το γεγονός ότι είναι βασικός μέτοχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (ελέγχει το 29%) -δηλαδή του κύριου μετόχου της Τέρνα Ενεργειακή με ποσοστό 37,9%-, ο Γιώργος Περιστέρης θα καρπωθεί και το ποσό των 260 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στην άμεση συμμετοχή 11,05% που διατηρεί στο μετοχικό κεφάλαιο της εξαγορασθείσας εταιρείας. Πρόκειται για ένα αξιοσημείωτο χρηματικό ποσό το οποίο ενισχύει αισθητά τη ρευστότητά του επικεφαλής της ΤΕΡΝΑ, σε μια εποχή που οι επιχειρηματικές συμφωνίες «ανθίζουν» και δημιουργούν νέες αξίες.

Μετά το άκρως επιτυχημένο και κερδοφόρο deal, ο Γιώργος Περιστέρης, ο οποίος πρωταγωνίστησε στην ίδρυση, στην εξέλιξη και στην κυριαρχία της Τέρνα Ενεργειακή από το 1997 έως και σήμερα, μπορεί απρόσκοπτα να εστιάσει πλέον στο πρώτο του «παιδί», δηλαδή τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στην οποία κατέχει μερίδιο 29%, όπως προαναφέρθηκε, και στην οποία εργάζεται αδιαλείπτως εδώ και τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες (από το 1981), δηλαδή αρκετά πριν από τον «γάμο» ΤΕΡΝΑ - ΓΕΚ το 1999, όταν και ο Όμιλος έλαβε την οριστική του μορφή.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σήμερα αποτελεί τη Νο1 εταιρεία στις Κατασκευές (ανεκτέλεστο έργων 5,5 δισ. ευρώ), ενώ διαδραματίζει καίριο ρόλο και στον κλάδο των Παραχωρήσεων, οι οποίες στο α’ τρίμηνο του 2024 είχαν έσοδα 61,1 εκατ. ευρώ και λειτουργική κερδοφορία 38,2 εκατ. ευρώ (από 48,1 εκατ. ευρώ και 27,9 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, στο α’ τρίμηνο του 2023). Εάν και η πώληση της Τέρνα Ενεργειακή αφαιρεί ένα σημαντικό μέρος του τζίρου, είναι σαφές ότι ο Γιώργος Περιστέρης γνωρίζει πολύ καλά τα κατατόπια της αγοράς, έχοντας την τεχνογνωσία και τη ρευστότητα να εξασφαλίσει νέα κανάλια κερδοφορίας. Επομένως, ας περιμένουμε τις επόμενες κινήσεις του.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")