Το πετρέλαιο διατήρησε κέρδη, καθώς οι επενδυτές στάθμισαν τις πιθανές επιπτώσεις από τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις από την Υεμένη έως τη Ρωσία. Το αργό τ'υπου brent διαπραγματευόταν πέριξ των 86 δολαρίων το βαρέλι και το West Texas Intermediate (WTI) ήταν κάτω από τα 81 δολάρια. Οι Χούθι αύξησαν πρόσφατα τις επιθέσεις τους σε πλοία ανοικτά της Υεμένης, ενώ το BBC μετέδωσε ότι η Ρωσία κατηγόρησε τις ΗΠΑ για πυραυλική επίθεση στην κατεχόμενη Κριμαία και προειδοποίησε για "συνέπειες".

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η μεταβλητότητα για το Brent ανέβηκε λόγω του υποβόσκοντος γεωπολιτικού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των επερχόμενων εκλογών στο Ιράν και στη Γαλλία, αν και εξακολουθεί να παραμένει κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.

Το πετρέλαιο βρίσκεται σε τροχιά για μηνιαίο κέρδος, με τα άμεσα χρονικά περιθώρια να διευρύνονται σε μια ανοδική τάση backwardation*, σηματοδοτώντας σύσφιξη της προσφοράς. Οι έμποροι θα παρακολουθούν τα μέτρα για τον πληθωρισμό και άλλα οικονομικά στοιχεία αυτή την εβδομάδα για ενδείξεις σχετικά με την πορεία της νομισματικής πολιτικής, η οποία μπορεί να επηρεάσει τις τιμές του αργού.

Άλλα τμήματα της αγοράς παρουσιάζουν μια θετική δύναμική. Οι διαχειριστές κεφαλαίων κατέγραψαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία προσθήκη όλων των εποχών σε καθαρά ανοδικές τοποθετήσεις στο ICE gasoil, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για το ντίζελ. Ο ίδιος δείκτης για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και τα δικαιώματα προαίρεσης του Brent αυξήθηκε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Οκτώβριο.

 

*όταν η τιμή spot ή cash ενός εμπορεύματος είναι υψηλότερη από την προθεσμιακή τιμή