Ενα απροσδόκητο σχέδιο του ΟΠΕΚ+ να επιστρέψει κάποια προσφορά φέτος έχει θέσει το πετρέλαιο σε τροχιά εβδομαδιαίας πτώσης, ωθώντας ορισμένα μέλη της συμμαχίας να καθησυχάσουν την αγορά ότι έχουν δεσμευτεί για σταθερότητα. Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένου  αυτού της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσαν χθες Πέμπτη ότι ο Ομιλος μπορεί ακόμη να αντιδράσει σε τυχόν αλλαγές στην αγορά και να προσαρμόσει την προσφορά. Αυτό προκάλεσε μια απότομη ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου

 

οι οποίες είχαν ήδη σημειώσει μια μέτρια ανάκαμψη μετά την πτώση τους σε υπερπουλημένο έδαφος για πρώτη φορά εδώ και περίπου ένα χρόνο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent διαπραγματεύονται ξανά κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι μετά την άνοδο κατά 1,9% την Πέμπτη, αλλά οι τιμές εξακολουθούν να οδεύουν προς τρίτη εβδομαδιαία πτώση. Το West Texas Intermediate (WTI) βρισκόταν κάτω από τα 76 δολάρια, επίσης ρυθμισμένο για απώλειες αυτή την εβδομάδα.

Το σχέδιο του ΟΠΕΚ+ προκάλεσε μικτή αντίδραση από τη Wall Street. Η JPMorgan εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με την πτωτική επίδρασή του, επειδή πολλά μέλη αντλούν ήδη πάνω από τις ποσοστώσεις που τους έχουν ανατεθεί, ενώ η Citigroup προβλέπει ότι οι πλήρεις περικοπές θα διατηρηθούν και το επόμενο έτος.

Το πετρέλαιο έχει πτωτική τάση από τις αρχές Απριλίου, εν μέρει λόγω των ανησυχιών για τις προοπτικές της ζήτησης. Ωστόσο, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή συνεχίζουν να σιγοβράζουν, γεγονός που θα μπορούσε να ωθήσει σε περαιτέρω κέρδη των τιμών.