Το πετρέλαιο διεύρυνε τις απώλειες από το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων μηνών, αφού το σχέδιο του ΟΠΕΚ+ να επιστρέψουν βαρέλια στην αγορά νωρίτερα από το αναμενόμενο έφερε ανησυχίες για υπερπροσφορά, ενώ τα ασθενέστερα του αναμενόμενου στοιχεία για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ συνέβαλαν στις απώλειες του πετρελαίου. Το Brent έπεσε κάτω από τα 78 δολάρια το βαρέλι,

 

καθώς το συμβόλαιο του Αυγούστου σημείωσε πτώση 3,4% τη Δευτέρα. Το WTI βρισκόταν κάτω από τα 74 δολάρια. Η συμμαχία έχει προγραμματίσει να ξεκινήσει την απεμπλοκή των περικοπών στην παραγωγή ήδη από τον Οκτώβριο, παρά τις επίμονες ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές της ζήτησης και την ισχυρή προσφορά εκτός της ομάδας.

Ορισμένοι παρατηρητές της αγοράς ανέμεναν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα παρέτεινε τις περικοπές μέχρι το τέλος του έτους και η αντίδραση στη συμφωνία ήταν ανάμεικτη, συμπεριλαμβανομένων αμφιβολιών σχετικά με το αν η ομάδα θα είναι πραγματικά σε θέση να αυξήσει την παραγωγή, καθώς η προσφορά των ανταγωνιστών αυξάνεται κατακόρυφα. Βασικά μέλη της συμμαχίας έχουν επίσης αντλήσει πάνω από τις ποσοστώσεις που τους έχουν ανατεθεί πρόσφατα.

Η απεμπλοκή των περικοπών «θα αφήσει στην αγορά ένα μικρό πλεόνασμα το επόμενο έτος», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της ING Groep NV στη Σιγκαπούρη. Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ+ κατέστησε σαφές ότι η επιστροφή βαρελιών μπορεί να διακοπεί εάν οι συνθήκες της αγοράς δεν επιτρέπουν πρόσθετη προσφορά, πρόσθεσε.

Οι τιμές του πετρελαίου τείνουν προς τα κάτω από τις αρχές Απριλίου, καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι υποχώρησαν και η ζήτηση έδειξε σημάδια υποχώρησης, οδηγώντας ορισμένα διυλιστήρια σε μείωση των ρυθμών λειτουργίας. Το prompt spread για το Brent έχει μειωθεί και πάλι προς μια πτωτική δομή contango, σηματοδοτώντας άφθονες βραχυπρόθεσμες προμήθειες.