Ημερίδα ΙΕΝΕ: «Ευκαιρία ή Τροχοπέδη οι Στόχοι της Ενεργειακής Μετάβασης για ΑΠΕ και Ενεργειακή Αποδοτικότητα;»

Ημερίδα ΙΕΝΕ: «Ευκαιρία ή Τροχοπέδη οι Στόχοι της Ενεργειακής Μετάβασης για ΑΠΕ και Ενεργειακή Αποδοτικότητα;»
energia.gr
Παρ, 19 Απριλίου 2024 - 08:58

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) με τίτλο «Ευκαιρία ή Τροχοπέδη οι Στόχοι της Ενεργειακής Μετάβασης για ΑΠΕ και Ενεργειακή Αποδοτικότητα;» στις φιλόξενες εγκαταστάσεις της ΟΤΕ Academy στις 18 Απριλίου. Η Ημερίδα εξέτασε τον πολυσυζητημένο χώρο των ΑΠΕ από μία πτυχή που παραμένει

εν πολλοίς εκτός της δημόσιας συζήτησης: της αποδοτικότητάς τους. Δεκάδες σημαίνοντα στελέχη από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έδωσαν το παρόν και μοιράστηκαν τις γνώσεις, την τεχνογνωσία, αλλά και τις προβλέψεις του για αυτό το κρίσιμο ζήτημα.

Όπως αναγνώρισαν όλοι οι ομιλητές, η ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς από το 2019 και μετά, χάρη και στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Ωστόσο, παρά τις σημαντικές καθυστερήσεις λόγω των διαχρονικών παθογενειών της ελληνικής γραφειοκρατίας, η αδειοδότηση, η κατασκευή, και η λειτουργία των ΑΠΕ προχωρά με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με την υπάρχουσα ζήτηση στην Ελλάδα. Η πλεονάζουσα παραγωγή δεν δύναται να αποθηκευτεί αποτελεσματικά επί του παρόντος και εντέλει εξάγεται σε τιμές που αγγίζουν συχνά και το μηδέν! Αυτή η στεβλή εικόνα, ή αλλιώς «κανιβαλισμός της αγοράς» σύμφωνα με τους ομιλητές, δεν έχει ακόμα αποθαρρύνει τους επενδυτές— το περιθώριο κέρδους των οποίων συνεχώς μειώνεται— κυρίως λόγω της ελλειπούς ενημέρωσης. Ο βασικός «ένοχος» για την υπερπροσφορά είναι τα φωτοβολταϊκά, ένα δεδομένο που καταδεικνύει την ανάγκη αλλαγής του ενεργειακού μείγματος, με μεγαλύτερη έμφαση στην αιολική ενέργεια.

Εκτός από την αιολική ενέργεια, στην οποία υπάρχουν πολλές αναξιοποίητες ευκαιρίες για την Ελλάδα, οι ομιλητές παρουσίασαν μία σειρά άλλων τεχνολογιών ΑΠΕ, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν την πράσινη μετάβαση. Η γεωθερμία, η βιοενέργεια, το πράσινο υδρογόνο, οι αντλίες θερμότητας, και η συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας είναι μέθοδοι που μπορούν εύκολα να υιοθετηθούν από τους έλληνες παραγωγούς και καταναλωτές, αν τους δοθούν τα σωστά κίνητρα. Βεβαίως, όλες αυτές οι τεχνολογίες χρειάζονται και αντίστοιχες υποδομές αποθήκευσης προκειμένου να επιτύχουν. Η κρισιμότητα των μονάδων αποθήκευσης, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί ελάχιστα στην Ελλάδα, τονίστηκε από πολλούς ομιλητές, με αρκετούς να επισημαίνουν ότι η πράσινη μετάβαση δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την αποτελεσματική αποθήκευση ενέργειας.

Παράλληλα, το κοινό είχε την ευκαρία να ακούσει για τις δύο πλευρές της πράσινης μετάβασης στην Ελλάδα: Από τη μία πλευρά, ορισμένα διαχρονικά προβλήματα της Ελλάδας όπως η δαιδαλώδης γραφειοκρατία, η απουσία σχεδιασμού, και η ελλιπής ενημέρωση. Από την άλλη, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, όπως η προνομιακή γεωγραφική θέση, το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, και οι αναξιοποίητες ενεργειακές πηγές. Ένα θέμα που έθιξαν αρκετοί ομιλητές ήταν η ανάγκη δημιουργίας προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία από τις ΑΠΕ, διαμορφώνοντας μία ολοκληρωμένη αλυσίδα αξίας που θα ενισχύει τις ελληνικές επιχειρήσεις και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Μεταξύ άλλων εκλεκτών ομιλητών, στην Ημερίδα συμμετείχαν οι κ. Πετροπουλέας, Διευθυντής Διαχείρισης Ενέργειας, Elpedison και Πρόεδρος της Επιτροπής Ηλεκτρισμού του ΙΕΝΕ, κ. Λουμάκης, Πρόεδρος, ΣΠΕΦ, κ. Ζαφειρόπουλος, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Forena Energy, κ. Κοντολέων Πρόεδρος ΔΣ ΕΒΙΚΕΝ, κ. Στρατάκος, Head of Business Development and Operational Excellence Motor Oil Renewable Energy, κ. Χατζηγάκης, CEO Hexicon Α.Ε., κ. Π. Σταμούλης, Όμιλος Sunlight, κ. Κ. Θεοφύλακτος, Γενικός Γραμματέας ΙΕΝΕ και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Ενεργειακής Αποδοτικότητας ΙΕΝΕ, και η κ. Κοροβέση, Διευθύνουσα Σύμβουλος ΙΝΖΕΒ.