ΕΛΕΤΑΕΝ: Η Συμμετοχή στη Διαβούλευση του Ν / Σ για ΑΠΕ, Περικοπές Ενέργειας, ΕΔΕΥΕΠ

ΕΛΕΤΑΕΝ: Η Συμμετοχή στη Διαβούλευση του Ν / Σ για ΑΠΕ, Περικοπές Ενέργειας, ΕΔΕΥΕΠ
energia.gr
Τετ, 17 Απριλίου 2024 - 15:57

Επιστολή και αναλυτικό υπόμνημα προς το ΥΠΕΝ απέστειλε η ΕΛΕΤΑΕΝ με σχόλια και παρατηρήσεις στο σχέδιο νόμου τέθηκε σε διαβούλευση και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις για τις Α.Π.Ε., τις περικοπές ενέργειας, την ΕΔΕΥΕΠ κλπ.

 Μεταξύ άλλων, η Ελληνική Ένωση Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας σχολιάζει το προτεινόμενο πλαίσιο των περικοπών ενέργειας, αλλά και άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως σε αυτές για την ενίσχυση της ΕΔΕΥΕΠ κλπ.

Ειδικά για το πλαίσιο των περικοπών ενέργειας, είτε το μεταβατικό είτε το μόνιμο, η ΕΛΕΤΑΕΝ υπογραμμίζει ότι αυτό πρέπει να συνάδει με τις υποχρεώσεις και τους κανόνες που απορρέουν από τον Κανονισμό (Ε.Ε.) 2019/943. Ο Κανονισμός καθορίζει το ποια έργα είναι επιλέξιμα για περικοπές, τους κανόνες αποζημίωσης των περικοπών, τους κανόνες διαφάνειας και ισοτιμίας κλπ - ρυθμίσεις που είναι άμεσα εφαρμόσιμες και δεσμευτικές για όλα τα κράτη μέλη.

 Για το ίδιο θέμα, η ΕΛΕΤΑΕΝ επισημαίνει ότι η προθεσμία για τον καθορισμό του μόνιμου πλαισίου (άρθρο 109) πρέπει να συντομευθεί. Προκειμένου να βοηθήσουμε την επίπονη αυτή εργασία, ζητούμε η σχετική ομάδα εργασίας που έχει θεσπίσει το ΥΠΕΝ να διευρυνθεί με 3 τουλάχιστον εκπροσώπους των φορέων Α.Π.Ε. και τους αναπληρωτές τους.

Το υπόμνημα της ΕΛΕΤΑΕΝ περιέχει και άλλες σημαντικές παρατηρήσεις σε κρίσιμες διατάξεις του σχεδίου, όπως σε αυτές για την ενίσχυση της ΕΔΕΥΕΠ.

Περιλαμβάνει επίσης προτάσεις νέων ρυθμίσεων για τις άδειες δόμησης υποσταθμών σε εκτός σχεδίου, μη δασικές περιοχές, παρατάσεις προθεσμιών και επιστροφής εγγυητικών κλπ.

Οι παρατηρήσεις που απέστειλε η ΕΛΕΤΑΕΝ στο ΥΠΕΝ για το σχέδιο νόμου που είχε τεθεί σε διαβούλευση - στο δικτυακό τόπο της Ένωσης:
https://eletaen.gr/epistoli-diavoulefsi-sn-ypen/

Δείτε επίσης ανάρτηση στο LinkedIn: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7186304628630700032