Η Κλιματική Αλλαγή Μπορεί να Προκαλέσει το Επόμενο Κραχ των Ακινήτων

Η Κλιματική Αλλαγή Μπορεί να Προκαλέσει το Επόμενο Κραχ των Ακινήτων
energia.gr
Δευ, 15 Απριλίου 2024 - 18:16

Αντιμέτωποι με έναν λογαριασμό ύψους έως και 25 τρισ. δολαρίων θα βρεθούν οι ιδιοκτήτες κατοικιών σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Economist

Τυφώνες, πυρκαγιές και πλημμύρες χτυπούν όλο και πιο συχνά αλλά και πιο δυνατά, όμως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα σπίτια είναι κάποιες φορές λιγότερο ορατές, αλλά ιδιαιτέρως κοστοβόρες.

Στο Λονδίνο, για παράδειγμα, το πηλώδες έδαφος πάνω στο οποίο έχει χτιστεί μεγάλο μέρος της πόλης ξεραίνεται με τους καύσωνες του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα φαινόμενα καθίζησης να επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων με μεγάλα έξοδα.

Παρόμοια προβλήματα διαπιστώνονται στο Αμστερνταμ, όπου πολλά παλιά κτίρια έχουν χτιστεί πάνω σε σωρούς από ξύλα που έχουν τοποθετηθεί στο βαλτώδες έδαφος, στη θέση των παραδοσιακών θεμελίων. Σε περιόδους ξηρασίας, οι σωροί αυτοί ξηραίνονται και εκτίθενται στον αέρα, με αποτέλεσμα να σαπίζουν, κάνοντας τα σπίτια να γέρνουν. Οι επισκευές κοστίζουν 100.000 ευρώ ή και παραπάνω.

Αλλά πέραν αυτών των ζημιών, οι ιδιοκτήτες ενδεχομένως να κληθούν να πληρώσουν για την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού τους, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων με διάφορα μέτρα.

Οι εκτιμήσεις για το πόσο θα κοστίσουν όλα αυτά είναι δύσκολες, αλλά η εταιρεία οικονομικών δεικτών MSCI υπολογίζει ότι το κόστος της κλιματικής αλλαγής –τόσο από τις ζημιές που αυτή προκαλεί όσο και από τις επενδύσεις που απαιτούνται για τη μείωση των εκπομπών ρύπων– θα ανέλθει στο 10% της συνολικής αξίας των κατοικιών που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια θεσμικών επενδυτών τα επόμενα 25 χρόνια. Εάν ισχύσει το ίδιο ποσοστό για όλες τις κατοικίες του πλανήτη, ο Economist υπολογίζει το κόστος στα 25 τρισ. δολάρια.

Οι επιπτώσεις ενός τόσο μεγάλου λογαριασμού είναι τεράστιες, όχι μόνο για την προσωπική ευημερία των ιδιοκτητών ακινήτων, αλλά και για ολόκληρο το χρηματοοικονομικό σύστημα, τονίζει η ανάλυση. Τα ακίνητα είναι η σημαντικότερη επενδυτική κατηγορία στον κόσμο, καθώς αντιστοιχούν στα δύο τρίτα του παγκόσμιου πλούτου. Οι κατοικίες βρίσκονται στην καρδιά των σημαντικότερων αγορών, αφού τα στεγαστικά δάνεια παίζουν σημαντικό ρόλο στις χρηματαγορές και στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Εάν το κοινό ξαφνικά συνειδητοποιήσει το ύψος του κινδύνου, και εφόσον δανειστές και δανειολήπτες καταλάβουν ότι τα υποθηκευμένα σπίτια πάνω στα οποία έχουν στηριχθεί τόσο πολλές συναλλαγές δεν αξίζουν όσο πίστευαν, ένα κύμα από ανατιμολογήσεις θα σαρώσει τις αγορές, προειδοποιεί ο Economist.

Ακόμα και τα δημόσια οικονομικά θα επηρεαστούν, καθώς οι ιδιοκτήτες κατοικιών θα απαιτήσουν ακριβά πακέτα διάσωσης από τις κυβερνήσεις. Εν συντομία, η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει το επόμενο κραχ των ακινήτων, καταλήγει το δημοσίευμα.

(από την εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)