Το πετρέλαιο συνέχισε προς τα πάνω μετά τη σταθερή άνοδο του πρώτου τριμήνου, καθώς τα σημάδια μιας επερχόμενης ανάκαμψης στην Κίνα ενίσχυσαν τις προοπτικές της ζήτησης. Το Brent για τον Ιούνιο αυξήθηκε πάνω από τα 87 δολάρια το βαρέλι, αφού οι τιμές του πρώτου μήνα αυξήθηκαν κατά 14% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, ενώ το WTI ήταν κοντά στα 83 δολάρια. 

Η βιομηχανική δραστηριότητα της Κίνας ανέκαμψε τον Μάρτιο και έσπασε μια πεντάμηνη πτώση, τροφοδοτώντας τις ελπίδες ότι η κατανάλωση στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού θα μπορούσε να ανακάμψει.

Οι προοπτικές του πετρελαίου "ενισχύονται από τα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, που καθοδηγείται από την ανάκαμψη της βιομηχανικής δραστηριότητας και της εργοστασιακής παραγωγής", δήλωσε ο Ravindra Rao, επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων στην Kotak Securities Ltd. Οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις είναι επίσης υποστηρικτικές, πρόσθεσε.

Το αργό έχει σημειώσει ράλι φέτος, καθώς ο ΟΠΕΚ+ μείωσε τις προμήθειες για να ωθήσει τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα και να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των αυξημένων ροών από χώρες εκτός του καρτέλ. Η ομάδα αναμένεται να επιβεβαιώσει την τρέχουσα πολιτική παραγωγής της σε μια συνεδρίαση ηλεκτρονικής αναθεώρησης που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη. Το πετρέλαιο έχει επίσης υποστηριχθεί από τις ουκρανικές επιθέσεις στις ρωσικές ενεργειακές υποδομές και τις αυξημένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Η απροσδόκητα ανθεκτική ζήτηση πετρελαίου στην Ευρώπη βοήθησε επίσης τις τιμές, ανέφερε η Goldman Sachs Group Inc. σε σημείωμά της, προσθέτοντας ότι η εξασθένηση της αύξησης της προσφοράς στις ΗΠΑ και η πιθανή παράταση των περικοπών του ΟΠΕΚ+ έως το 2024 ήταν επίσης ανοδικές. Τον περασμένο μήνα, η τράπεζα ανέφερε ότι τα εμπορεύματα θα προχωρήσουν φέτος, καθώς οι κεντρικές τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια, βοηθώντας τη βιομηχανική και καταναλωτική ζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση σήμερα, ο όγκος συναλλαγών είναι πιθανό να είναι ισχνός στην εναρκτήρια συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς πολλές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι κλειστές για τη Δευτέρα του Πάσχα.