Τη στρατηγική επιδίωξη της ΔΕΗ να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην αγορά ενέργειας της Ρουμανίας, αναβαθμίζοντας το ήδη μεγάλο χαρτοφυλάκιό της, αναδεικνύουν οι δύο πρόσφατες ειδήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας

Η πρώτη είδηση αφορά την ολοκλήρωση εξαγοράς αιολικού πάρκου ισχύος 84 MW από τις εταιρείες της Lukoil και η δεύτερη τον εκσυγχρονισμό κεντρικού υποσταθμού με την εφαρμογή βελτιστοποιημένων εφαρμογών.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές της επιχείρησης, με τις οποίες συνομίλησε η «Ν», οι δύο ενέργειες, μόλις λίγο διάστημα μετά την οριστικοποίηση της εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία, επιβεβαιώνουν τη συμμόρφωση «λόγων και έργων» από πλευράς ΔΕΗ ως προς την πρόθεσή της να διευρύνει περαιτέρω την παρουσία της στην αγορά της γειτονικής χώρας, με ένα χαρτοφυλάκιο που εκτείνεται από την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας έως τη διανομή αυτής μέσα από την ανάπτυξη και αναβάθμιση των δικτύων διανομής.

Αναλυτικότερα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ανακοίνωσε την επίσημη ολοκλήρωση της εξαγοράς από τις ευρωπαϊκές θυγατρικές του ομίλου Lukoil του 100% της Land Power s.r.l., η οποία κατέχει αιολικό πάρκο σε λειτουργία στη Ρουμανία με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 84 MW. Το αιολικό πάρκο παράγει περισσότερες από 200 GWh ετησίως, καθώς βρίσκεται στις περιοχές Dorobantu και Topolog, οι οποίες έχουν το καλύτερο αιολικό δυναμικό στη χώρα.

Σημειώνεται ότι το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ του ελληνικού ομίλου, μετά και την εξαγορά της Enel στη Ρουμανία, υπολογίζεται σε περίπου 4,6 GW και περιλαμβάνει πλήθος «πράσινων» τεχνολογιών, όπως φωτοβολταϊκά, αιολικά, υδροηλεκτρικά κ.λπ. Η Retele Electrice Muntenia (μέλος του Ομίλου ΔΕΗ, πρώην E-Distributie Muntenia), η οποία είναι μία εκ των διαχειριστών του δικτύου ενέργειας της Ρουμανίας, προχώρησε στον εκσυγχρονισμό του μεγαλύτερου κεντρικού υποσταθμού της χώρας, του Βόρειου Ηλεκτρικού Σταθμού στο Βουκουρέστι.

Ο σταθμός διανέμει ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου 70.000 πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών γραφείων της ρουμανικής κυβέρνησης και αρκετών νοσοκομείων. Η επένδυση για τη συγκεκριμένη αναβάθμιση ήταν ύψους 70 εκατ. λέι (περίπου 14 εκατ. ευρώ). Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο ήταν ιδιαίτερα σύνθετο και απαιτητικό, καθώς η πλήρης αναδιαμόρφωση του κτιρίου και η αντικατάσταση όλου του ενεργειακού εξοπλισμού πραγματοποιήθηκε χωρίς να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους πελάτες.

Έχει στόχο τη διαρκή αναβάθμιση των δικτύων της Retele Electrice Muntenia, την εξασφάλιση ανθεκτικότητας και ευελιξίας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, αλλά και τη μετάβασή τους σε μια πράσινη εποχή, με βιωσιμότητα προς όφελος τόσο των καταναλωτών όσο και του πλανήτη. Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος ΔΕΗ ολοκλήρωσε την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία το 2023.

Πλέον έχει συνολικά σχεδόν 9 εκατομμύρια πελάτες σε Ελλάδα και Ρουμανία.

Τέλος, όπως είχε κάνει γνωστό η διοίκηση του ομίλου κατά την παρουσίαση των στρατηγικών σχεδίων της στο πλαίσιο του Capital Investment Day στο Λονδίνο πριν από περίπου έναν μήνα, η ΔΕΗ διερευνά την περαιτέρω γεωγραφική διασπορά των δραστηριοτήτων της, συμπεριλαμβάνοντας τόσο άλλες χώρες των Βαλκανίων όσο και τη γειτονική Ιταλία, ούσα μία από τις πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες αγορές πράσινης ενέργειας.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")