Υπό την απειλή της «πληθωριστικής» εμφάνισης του πετρελαίου θέρμανσης με τιμή αυξημένη κατά 25% σε σχέση με πέρυσι τον Οκτώβριο έγινε χθες μεγάλη σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με αντικείμενο την αγορά πετρελαιοειδών. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το πετρέλαιο θέρμανσης στην τελική του τιμή θα «εμφανιστεί» εφέτος στο επίπεδο των 85-90 λεπτών το λίτρο

Υπό την απειλή της «πληθωριστικής» εμφάνισης του πετρελαίου θέρμανσης με τιμή αυξημένη κατά 25% σε σχέση με πέρυσι τον Οκτώβριο έγινε χθες μεγάλη σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με αντικείμενο την αγορά πετρελαιοειδών. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το πετρέλαιο θέρμανσης στην τελική του τιμή θα «εμφανιστεί» εφέτος στο επίπεδο των 85-90 λεπτών το λίτρο, ενώ πέρυσι η τιμή έναρξης ήταν λίγο κάτω από τα 70 λεπτά. Διαβλέποντας τους κινδύνους, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ.Φώλιας στη χθεσινή σύσκεψη με εκπροσώπους διυλιστηρίων, εμπορίας καυσίμων και βενζινοπωλών ζήτησε να μετακυλίονται αμέσως όλες οι μειώσεις τιμών στον καταναλωτή, ώστε να μπορεί να απολαμβάνει φθηνότερες τιμές. Είπε μάλιστα ότι « ο καταναλωτής δικαιούται προσιτές τιμές » κάτι που μάλλον δεν ισχύει στην πράξη, αφού πολλές εταιρείες εμπορίας, αλλά κυρίως οι πρατηριούχοι, φαίνεται να κερδοσκοπούν ασύστολα και κυρίως ανεξέλεγκτα.

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία επεξεργάστηκαν παράγοντες της αγοράς και που παρουσιάστηκαν χθες στη σύσκεψη, στο διάστημα από τις 7 Ιουλίου ως τις 8 Σεπτεμβρίου οι μεν τιμές αμόλυβδης Ανατολικής Μεσογείου (το λεγόμενο Ρlatts της Ανατολικής Μεσογείου που είναι ο μηχανισμός διαμόρφωσης των τιμών καυσίμων και στη χώρα μας) εμφάνισαν μείωση κατά 14,2%.

Την ίδια περίοδο τα ελληνικά διυλιστήρια ενσωμάτωσαν σχεδόν όλη αυτή την αποκλιμάκωση και μείωσαν αντίστοιχα τις τιμές πώλησης από τα διυλιστήρια (ex factory) προς τις εταιρείες εμπορίας κατά 12,8%.

Ωστόσο οι εταιρείες και οι πρατηριούχοι στο ίδιο διάστημα όχι μόνο δεν μείωσαν τις τιμές, αλλά αύξησαν το μεικτό περιθώριο κέρδους τους κατά 14,3%, δηλαδή « κατέκλεψαν τους άτυχους οδηγούς », όπως τόνισε παράγων του υπουργείου, πουλώντας περίπου 27% ακριβότερα (το χονδρικό άθροισμα μείωσης διυλιστηρίων και αύξησης του κέρδους τους) απ΄ ό,τι έπρεπε! Ο κ. Φώλιας, γνωρίζοντας αυτές τις εξελίξεις, ανακοίνωσε ότι προχωρεί στην προκήρυξη ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού για την πρόσληψη ξένου οίκου με σκοπό τη μελέτη Κοστολογικής Διερεύνησης της Αγοράς των Πετρελαιοειδών. Πάντως η μέση τιμή της αμόλυβδης, σύμφωνα με πανελλαδικές μετρήσεις τιμών σε 2.300 πρατήρια, διαμορφώθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου στα 1,193 ευρώ ανά λίτρο, σημειώνοντας μείωση κατά 0,58% σε σχέση με τη μέση τιμή της αμόλυβδης που ήταν 1,2 ευρώ στις 5 Σεπτεμβρίου.

(Από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 16/09/2008)