Μόλις λίγες ημέρες μετά το “λουκέτο” στην υαλουργία Γιούλα, άλλη μία βιομηχανία ανακοινώνει τον τερματισμό λειτουργίας των μονάδων της. Πρόκειται για τη χαρτοποιία Sonoco Hellas η οποία ανακοίνωσε στους 98 εργαζομένους της ότι κλείνει τα δύο εργοστάσιά της στην Ελλάδα στη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς. Βασική αιτία του κλεισίματος είναι το αυξημένο ενεργειακό κόστος

Όπως έκανε γνωστό η εταιρεία, το κλείσιμο των εργοστασίων θα ισχύσει επίσημα από την 1η Ιουνίου 2024 ενώ θα εφαρμοστεί πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.

Σημειώνεται ότι η Sonoco Hellas αποτελεί την ιστορική συνέχεια του εργοστασίου παραγωγής κώνων κλωστοϋφαντουργίας ΕΒΙΕΝ το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί τη δεκαετία του '70 στη Βόρειο Ελλάδα. Το 1998 η ΕΒΙΕΝ εξαγοράστηκε από την αμερικανική εταιρεία Sonoco Alcore και μετονομάστηκε σε Sonoco Hellas.

Οι εργαζόμενοι έμαθαν για το κλείσιμο των εργοστασίων επιστρέφοντας από την αργίας της 25ης Μαρτίου.

Η Sonoco Hellas, ως ενεργοβόρος βιομηχανία, επλήγη από την αλματώδη αύξηση του ενεργειακού κόστους την τελευταία τριετία. Μάλιστα, αν και η εταιρεία είχε επενδύσει στην αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, δεν κατάφερε ωστόσο να συνδεθεί στο δίκτυο λόγω έλλειψης χωρητικότητας. Επίσης η ελληνική θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας είχε να αντιμετωπίσει δομικές αδυναμίες της ελληνικής αγοράς, όπως το μικρό μέγεθος της.

Όπως αναφέρεται στον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της, η Sonoco Hellas το 2021 είχε κύκλο εργασιών 19,93 εκατ. ευρώ από 14,87 εκατ. ευρώ το 2020 ενώ το τελικό αποτέλεσμα ήταν ζημιές προ τόκων και φόρων ύψους 351 χιλιάδων ευρώ. Σε ό,τι αφορά το μητρικό αμερικανικό όμιλο Sonoco, οι καθαρές πωλήσεις παγκοσμίως ανήλθαν σε 7,3 δισ. δολάρια με την εταιρεία να διαθέτει πάνω από 310 παραγωγικές μονάδες σε όλο τον κόσμο απασχολώντας περίπου 22 χιλιάδες εργαζόμενους.

Ας σημειωθεί ότι η Sonoco είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ενώ στην ελληνική αγορά εισήλθε το 1997 όταν εξαγόρασε αρχικά το 35% και στη συνέχεια το σύνολο της ΕΒΙΕΝ.