Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις ώθησαν τις αγορές ενέργειας σε υψηλότερα επίπεδα. Παράλληλα η χαλάρωση των ανησυχιών για τον τομέα των ακινήτων της Κίνας παρείχε κάποια στήριξη. Σε αυτό ήρθε να προστεθεί και το ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ, το οποίο ενίσχυσε την όρεξη των επενδυτών. Το αργό 

πετρέλαιο κινήθηκε ανοδικά εν μέσω νέων γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Οι επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά των δυνατοτήτων διύλισης αργού πετρελαίου της Ρωσίας από την Ουκρανία περιορίζουν την παραγωγή. Το διυλιστήριο πετρελαίου Kuibyshev της Rosneft στη Σαμάρα έκλεισε τη μισή του δυναμικότητα μετά από επίθεση.

Αυτό συμβαίνει καθώς οι αντάρτες Χούτι ανανέωσαν τις απειλές κατά της Σαουδικής Αραβίας και προειδοποίησαν το βασίλειο να μην υποστηρίξει τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον του και απείλησαν να στοχοποιήσουν το βασίλειο εάν επιτρέψει σε αμερικανικά μαχητικά να χρησιμοποιήσουν το έδαφος ή τον εναέριο χώρο του.

Το Ισραήλ ακύρωσε ένα ταξίδι υψηλόβαθμων αξιωματούχων στις ΗΠΑ, αφού οι ΗΠΑ δεν άσκησαν βέτο σε ψήφισμα του ΟΗΕ που απαιτούσε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Στα ζητήματα της προσφοράς προστέθηκαν και οι αναφορές ότι η συμμαχία ΟΠΕΚ+ θεωρεί ότι δεν απαιτείται αλλαγή στην πολιτική της για την προμήθεια πετρελαίου. Αρκετοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τα μέτρα αποτρέπουν με επιτυχία τυχόν πλεόνασμα προσφοράς. Οι αντιπρόσωποι πρόκειται να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για να επανεξετάσουν την πρόοδο των περικοπών της παραγωγής κατά περίπου 2 MB/d που εφάρμοσαν στα τέλη του περασμένου έτους. Η συμφωνία ισχύει επί του παρόντος μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Το αργό πετρέλαιο βρήκε επίσης κάποια στήριξη από τους τεχνικούς δείκτες, με τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών να υπερβαίνει τον κινητό μέσο όρο των 100 ημερών, κάτι που συνήθως αποτελεί ανοδική κίνηση.

Η κλιμάκωση του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας προκάλεσε επίσης ανησυχίες για διακοπή του εφοδιασμού με φυσικό αέριο.Οι ευρωπαϊκοί δείκτες αναφοράς σημείωσαν άνοδο μετά την προσβολή υπόγειας εγκατάστασης αποθήκευσης φυσικού αερίου στη δυτική Ουκρανία από ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η Ουκρανία εμπορεύεται ενεργά τον εαυτό της ως καταφύγιο αποθήκευσης φυσικού αερίου για τους Ευρωπαίους εμπόρους.Αυτή η ανανεωμένη εστίαση στις ενεργειακές υποδομές υποδηλώνει ότι είναι πιθανές περαιτέρω διαταραχές, παρόλο που η Ευρώπη βγήκε από τον χειμώνα με ασυνήθιστα υψηλότερα επίπεδα αποθεμάτων φυσικού αερίου.Τα κέρδη ήταν περιορισμένα εν μέσω υποτονικής ζήτησης.

Τα μέταλλα κέρδισαν αφού η Κίνα υποβάθμισε τις ανησυχίες για τους αμφισβητίες που αντιμετωπίζει η οικονομία της. Ο πρωθυπουργός, Li Qiang, δήλωσε στο Φόρουμ Ανάπτυξης της Κίνας ότι υπάρχει ακόμη χώρος για τη διεύρυνση των μακροοικονομικών πολιτικών, επειδή η αύξηση των τιμών καταναλωτή είναι χαμηλή.
Αυτό βοήθησε στην άνοδο της τιμής του χαλκού, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα από την πλευρά της προσφοράς.Οι περικοπές στην προσφορά έχουν οδηγήσει σε υψηλότερα ασφάλιστρα στην Κίνα, ενώ τα τέλη επεξεργασίας σε χυτήρια μειώνονται απότομα.Τα futures του σιδηρομεταλλεύματος διατήρησαν τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας, αφού ο Pan Gongsheng της PBoC δήλωσε ότι η αγορά ακινήτων της Κίνας έχει στέρεα θεμέλια για σταθερή ανάπτυξη και οι διακυμάνσεις της έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι προσπάθειες για την επίλυση των τοπικών κινδύνων χρέους λειτουργούν επίσης, πρόσθεσε.

Ο χρυσός διεύρυνε τα κέρδη του εν μέσω προσδοκιών για περαιτέρω επιβράδυνση του πληθωρισμού.Μια πληθώρα εκθέσεων αυτή την εβδομάδα είναι πιθανό να προσφέρει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με το πότε οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια.Η Λίζα Κουκ της Fed δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να υιοθετήσουν μια προσεκτική προσέγγιση για να δώσουν περισσότερο χρόνο στον πληθωρισμό να επιβραδυνθεί.Ωστόσο, ο Austan Goolsbee δήλωσε ότι αναμένει τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος.