Το πετρέλαιο υποχώρησε, καθώς το ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ αντιστάθμισε την αισιοδοξία ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα παραμείνει στην πορεία μείωσης των επιτοκίων της φέτος. Το WTI υποχώρησε κατά 0,4% για να διαμορφωθεί κάτω από τα 81 δολάρια μετά την αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, η οποία ενίσχυσε το δολάριο

γεγονός που συνήθως πιέζει τα εμπορεύματα που τιμολογούνται στο νόμισμα. Αυτό εξανεμίζει το όφελος από τη διατήρηση από τους αξιωματούχους της Fed της προοπτικής τους για τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος, την οποία οι ευρύτερες αγορές ερμήνευσαν ως ήπια.

Το αμερικανικό αργό αναφοράς σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και περίπου ένα μήνα την Τετάρτη, αφού ένας τεχνικός δείκτης υπέδειξε ότι το πρόσφατο ράλι αρχίζει να φτάνει στα όρια του.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Βrent επίσης μείωσαν τα πρώιμα κέρδη και διαπραγματεύονται με μικρή μεταβολή γύρω στα 85,5 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη, έπειτα από πτώση 1,6% την προηγούμενη ημέρα, καθώς οι έμποροι αξιολογούν τις προοπτικές ζήτησης και προσφοράς. Εν τω μεταξύ, οι επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ρωσικά διυλιστήρια συνέχισαν να υποδαυλίζουν τις ανησυχίες για την προσφορά. Οι επιθέσεις έχουν κλείσει περίπου το 10% της ρωσικής διυλιστικής ικανότητας, αυξάνοντας τη στενότητα της αγοράς μαζί με τις περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ+. Παρόλα αυτά, η αύξηση της προσφοράς από χώρες εκτός ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Βραζιλίας, αντιστάθμισε μέρος των επιπτώσεων. Νέα στοιχεία της EIA έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν απροσδόκητα κατά 1,95 εκατομμύρια την περασμένη εβδομάδα, το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων δύο μηνών, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν και τα διυλιστήρια συνέχισαν να αυξάνουν τη δραστηριότητά τους.

Να σημειωθεί ότι το αργό έχει σημειώσει διψήφια ποσοστιαία άνοδο φέτος, ξεφεύγοντας από ένα στενό εύρος τιμών τις τελευταίες εβδομάδες, αφού ο ΟΠΕΚ+ επέκτεινε τις περικοπές παραγωγής.

Ν. Παλ.