Συνεχίζεται το μίνι ράλι των ευρωπαϊκών τιμών αναφοράς του φυσικού αερίου, με τα futures στο TTF για παραδόσεις Απριλίου να ενισχύονται κατά σχεδόν 2,5-3%, και να κινούνται στο εύρος διακύμανσης μεταξύ 29,40 ευρώ/MWh- 29,70 ευρώ/MWh, από την έναρξη των σημερινών διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, παρά την αστάθεια οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσαν να υποχωρήσουν μέχρι και στα 6,70 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (MMBtu) το προσεχές καλοκαίρι

χάρη στις ήπιες καρικές συνθήκες που επικρατούν στην ήπειρο, αλλά και στα άφθονα αποθέματα φυσικού αερίου, όπως αναφέρει η Wood Mackenzie σε νέα έκθεσή της.

Στο κείμενο της έκθεσης αναφέρεται ότι οι αγορές φυσικού αερίου εκκίνησαν το τρέχον έτος από ανοδική αφετηρία, εξαιτίας των ψυχρότερων καιρικών συνθηκών, καθώς και λόγω του ότι η βιομηχανική ζήτηση υπήρξε ισχυρή, με την ποσοστιαία αύξησή της να φθάνει στο +12%, σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο και κατά περίπου +6% τον περασμένο μήνα, Φεβρουάριο.

(Διακύμανση τιμών TTF τελευταίων τριών μηνών. Πηγή: barchart. com)

Η WoodMac έχει προβλέψει ότι η οικιακή ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα αυξηθεί κατά 12 bcm το 2024, εφόσον επικρατήσουν “κανονικές” καιρικές συνθήκες, ενώ η βιομηχανική ζήτηση θα αυξηθεί κατά 5,5 bcm, καθώς η οικονομία της ΕΕ εκτιμάται ότι θα ανακάμψει το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Εν τούτοις, καθώς υπολογίζεται ότι 9 bcm λιγότερο φυσικό αέριο θα κατευθυνθεί στην ηλεκτροπαραγωγή, σημαίνει ότι η συνολική ευρωπαϊκή ζήτηση θα αυξηθεί κατά την ίδια ποσότητα, κάτι που κατά τους αναλυτές δεν αρκεί από μόνο τουγια να υποστηρίξει υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου, όταν τα επίπεδα αποθήκευσης βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ.

«Με τα επίπεδα αποθήκευσης να προσεγγίζουν το 100% στο τέλος του καλοκαιριού, η πλεονάζουσα προσφορά θα φθάσει ακόμη και στα 10 bcm, που θα πρέπει είτε να διοχετευθούν σε υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην Ουκρανία, είτε να υγροποιηθούν και να μεταφερθούν με δεξαμενόλοια LNG. Αυτό σημαίνει ότι για την εξισορρόπηση της αγοράς απαιτείται υψηλότερη διαφορά μεταξύ καλοκαιριού και χειμώνα, σε σύγκριση με αυτό που υποδηλώνει η τρέχουσα προθεσμιακή καμπύλη, κάτι που θα σσκήσει καθοδικές πιέσεις στις τιμές κατά το γ’ τρίμηνο του έτους», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος ευρωπαϊκών αγορών φυσικού αερίου και LNG,  της Wood Mackenzie.

Είναι ενδεικτικό της εικόνας που έχει προσλάβει σήμερα η αγορά, ότι καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της χειμερινής περιόδου, τα αποθέματα φυσικού αερίου είχαν διαμορφωθεί στα 70,78 bcm στις 10 Μαρτίου, ήτοι, υψηλότερα σε ετήσια βάση κατά 5,61 bcm, καθώς και κατά 21,41 bcm πάνω από τον μέσο όρο πενταετίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe (GIE). Μάλιστα, οι αναλυτές του τμήματος αγορών εμπορευμάτων της Standard Chartered, προέβλεψαν ότι το επίπεδο των αποθεμάτων στο τέλος της τρέχουσας χειμερινής περιόδου θα ξεπεράσει τα 68 bcm.

Επίσης, θα πρέπει να προστεθεί σε αυτό το σκεπτικό και ότι η παγκόσμια ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο αυξάνεται λόγω της πρόσφατης πτώσης των τιμών, με την αγορά LNG να είναι καλά εφοδιασμένη για το δεύτερο ήμισυ αυτής της δεκαετίας. 

Η Ευρώπη θα συνεχίσει να βασίζεται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κατά τις επόμενες δεκαετίες, σε πηγές καθαρότερες του άνθρακα, που σημαίνει ότι το φυσικό αέριο είναι μια προφανής επιλογή. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από μόνες τους δεν αρκούν, σήμερα, για να καλύψουν με αξιοπιστία τα φορτία ζήτησης, κάτι που οι ευρωπαϊκές χώρες έμαθαν με τον πιο σκληρό τρόπο όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση δημιούργησε επικίνδυνο χάσμα στον ενεργειακό εφοδιασμό της Γηραιάς ηπείρου.