Το πετρέλαιο διατηρήθηκε κοντά σε υψηλό τεσσάρων μηνών μετά την πρόβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για έλλειμμα προσφοράς έως το 2024, αλλάζοντας την προηγούμενη πρόβλεψή του για πλεόνασμα, υπό την προϋπόθεση ότι ο ΟΠΕΚ+ θα διατηρήσει τις περικοπές παραγωγής. Το μπρεντ διαπραγματευόταν πάνω από τα 85 δολάρια το βαρέλι έπειτα από άνοδο 4,3% στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.

Το West Texas Intermediate (WTI) βρισκόταν κοντά στα 81 δολάρια. Η τελευταία άποψη του ΙΕΑ προϋποθέτει ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θα διατηρήσουν τους περιορισμούς τους για το υπόλοιπο του έτους για να "εξισορροπήσουν τις αγορές πετρελαίου", ανέφερε σε μηνιαία έκθεσή του την Πέμπτη.

Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς σημειώνει άνοδο περίπου 4% αυτή την εβδομάδα, έχοντας επίσης υποστηριχθεί από την πρώτη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων από τον Ιανουάριο και τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις μετά την επίθεση της Ουκρανίας σε άλλο ένα ρωσικό διυλιστήριο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο έχουν πλέον ξεφύγει από ένα στενό εύρος τιμών στο οποίο διαπραγματεύονταν φέτος, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν αντίθετοι άνεμοι που ενδέχεται να περιορίσουν τα περαιτέρω κέρδη. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η αυξανόμενη προσφορά εκτός του ΟΠΕΚ, οι ανησυχίες της Κίνας για τη ζήτηση και ο επίμονος πληθωρισμός στις ΗΠΑ, ο οποίος απομακρύνει τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων.

Η αναθεώρηση του ΙΕΑ και τα στοιχεία για τα αποθέματα των ΗΠΑ έχουν στηρίξει τις τιμές, αλλά το πιθανότερο είναι ότι το Brent θα υποχωρήσει στα χαμηλά επίπεδα των 80 δολαρίων, δήλωσε η Vandana Hari, ιδρύτρια της Vanda Insights. Η πρόβλεψη του ΙΕΑ κινήθηκε μόνο πιο κοντά στη συναίνεση και οι ΗΠΑ πιθανότατα θα παρέμβουν με την Ουκρανία για τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία, πρόσθεσε.

Τα χρονικά περιθώρια έχουν μειωθεί αυτόν τον μήνα, σηματοδοτώντας την άμβλυνση των ανησυχιών για την περιορισμένη προσφορά. Η διαφορά μεταξύ των δύο πλησιέστερων συμβολαίων του Brent ήταν στα 65 σεντς το βαρέλι στο backwardation, σε σύγκριση με σχεδόν 1 δολάριο προς το τέλος του περασμένου μήνα.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν προς 26 EUR/MWh λόγω των ανανεωμένων προβλημάτων εφοδιασμού. Η μείωση των ροών εφοδιασμού στον τερματικό σταθμό εξαγωγής LNG Corpus Christi στις ΗΠΑ προκάλεσε ανησυχίες. Επιπλέον, οι παραδόσεις της Αυστραλίας από το Gorgon, το Wheatstone και το Prelude ενδέχεται να παρουσιάσουν προσωρινή διακοπή λόγω των αυξανόμενων πιθανοτήτων να χτυπήσει ένας τροπικός κυκλώνας αυτό το Σαββατοκύριακο. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ασία ανέβηκαν επίσης λόγω ανησυχιών άμεσης ζήτησης και προσφοράς. Οι ευρωπαϊκές τιμές άνθρακα ανέκαμψαν στα 57,74 ευρώ/τόνο από το χαμηλό των 50 ευρώ/τόνο στα τέλη Φεβρουαρίου.