Η Saudi Aramco αύξησε το μέρισμά της σε σχεδόν 100 δισ. δολάρια, καθώς ανακοίνωσε τα δεύτερα υψηλότερα ετήσια κέρδη στην ιστορία της, ακόμη και όταν οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και οι κρατικές περικοπές παραγωγής επιβάρυναν τις επιδόσεις. Τα καθαρά κέρδη του κρατικού ομίλου ήταν 121 δισ. δολάρια πέρυσι, ανακοίνωσε η εταιρεία την Κυριακή, μειωμένα κατά περίπου

ένα τέταρτο από τα 161 δισ. δολάρια που είχαν οριστεί το 2022, όταν η εκτίναξη των τιμών των ορυκτών καυσίμων εκτίναξε τα κέρδη σε επίπεδα ρεκόρ, αναφέρουν οι FT.

Παρόλα αυτά, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο κατάφερε να αυξήσει το συνολικό μέρισμα το 2023 κατά 30% σε ετήσια βάση στα 97,8 δισ. δολάρια, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Αμίν Νάσερ, σε μεγάλο βαθμό μέσω πρόσθετων πληρωμών που συνδέονται με την απόδοση και εισήχθησαν τον περασμένο Μάιο.

Η πληρωμή παραμένει η σημαντικότερη πηγή εσόδων για το σαουδαραβικό κράτος, το οποίο κατέχει το 82% της Aramco και ελέγχει ένα επιπλέον 16% μέσω του κρατικού ταμείου πλούτου της χώρας. Ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θέλει να χρησιμοποιήσει τα κέρδη από το πετρέλαιο για να χρηματοδοτήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του βασιλείου και διαφοροποίησης της οικονομίας.

Οι μετοχές της Aramco σημείωσαν άνοδο 1,6% στις συναλλαγές της Κυριακής στο τοπικό χρηματιστήριο Tadawul.

Η διατήρηση υψηλών, σταθερών μερισμάτων για τους επενδυτές θεωρείται επίσης σημαντική για οποιαδήποτε μελλοντική εισαγωγή από την κυβέρνηση περαιτέρω μετοχών της Aramco. Το κράτος πούλησε μερίδιο 1,7% σε μια αρχική δημόσια προσφορά που έσπασε ρεκόρ το 2019 και εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει περαιτέρω μετοχές στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας φέτος, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η Aramco αρνήθηκε να σχολιάσει τα σχέδια της κυβέρνησης.

Ο Nasser δήλωσε ότι η ζήτηση πετρελαίου ήταν ισχυρή το 2023, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ 102,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα "παρά τους γεωπολιτικούς αντίθετους ανέμους" και προέβλεψε ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται φέτος.

"Βλέπουμε ζήτηση 104 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2024, ενώ αναμένεται μεγαλύτερη αύξηση το 2025", είπε.

Παρά τις παγκόσμιες προσπάθειες για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, η Aramco ποντάρει ότι η ζήτηση για το χαμηλού κόστους πετρέλαιό της θα παραμείνει ανθεκτική για τις επόμενες δεκαετίες και έχει επενδύσει για να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα από 12 εκατ. b/d σε 13 εκατ. b/d έως το 2027.

Σε μια αιφνιδιαστική αντιστροφή πολιτικής, η Σαουδική Αραβία ανέστειλε αυτό το σχέδιο επέκτασης τον Ιανουάριο, αλλά ο Νάσερ επέμεινε ότι η εμπιστοσύνη του βασιλείου στη μακροπρόθεσμη ζήτηση πετρελαίου δεν έχει μειωθεί.

"Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο κόσμος θα χρειαστεί ένα μείγμα ενεργειακών πηγών, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του υδρογόνου και άλλων πηγών ενέργειας, για να επιτευχθεί μια ρεαλιστική, σταθερή και ομαλή ενεργειακή μετάβαση", δήλωσε.

Η διακοπή του σχεδίου επέκτασης του πετρελαίου, ωστόσο, θα παράσχει στην Aramco "αυξημένη ευελιξία" όσον αφορά τις κεφαλαιουχικές δαπάνες και την ευκαιρία να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου και να επεκτείνει την επιχείρηση πετροχημικών της εταιρείας, είπε.

Το σχέδιο επέκτασης του πετρελαίου αναμενόταν να κοστίσει περίπου 40 δισ. δολάρια μεταξύ 2024 και 2028. Οι συνολικές κεφαλαιακές δαπάνες το επόμενο έτος προβλέπεται να κυμανθούν μεταξύ 48 και 58 δισ. δολαρίων, έναντι 49,7 δισ. δολαρίων το 2023 και 37,6 δισ. δολαρίων το 2022.

Η Aramco θέλει να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου κατά περισσότερο από 60% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021 και να αυξήσει το ποσοστό της παραγωγής πετρελαίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή χημικών σε 4 εκατ. β/ημέρα.

Η εταιρεία παρήγαγε πέρυσι κατά μέσο όρο 10,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως αργού πετρελαίου και άλλων υγρών, από 11,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2022. Η Aramco υποχρεώθηκε να μειώσει την παραγωγή αργού κατά περίπου 2 εκατ. b/d τους τελευταίους 18 μήνες, μέσω μιας σειράς περικοπών που διαπραγματεύτηκε η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη της συμμαχίας Opec+, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις τιμές.

Άλλοι τομείς δυνητικής επέκτασης για την εταιρεία περιλαμβάνουν επενδύσεις σε έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου εκτός του βασιλείου. Η Aramco απέκτησε τον Σεπτέμβριο μειοψηφικό μερίδιο στην MidOcean Energy με έδρα την Αυστραλία, την πρώτη της διεθνή επένδυση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Η Aramco "ενδέχεται να προχωρήσει σε συμφωνίες LNG από μόνη της", πρόσθεσε ο Nasser. "Όλα εξαρτώνται από την ευκαιρία".

Η εταιρεία εξετάζει επίσης τη δυνατότητα εξαγωγής λιθίου από τις άλμες που παράγονται στα πετρελαϊκά της έργα, ένα αναδυόμενο πεδίο έρευνας που παρουσιάζει μια πιθανή νέα πηγή του μετάλλου που χρησιμοποιείται στην κατασκευή μπαταριών.

"Βρισκόμαστε στο στάδιο της αξιολόγησης της συγκέντρωσης του λιθίου στην παραγωγή νερού που προέρχεται από τα πηγάδια μας", δήλωσε. "Αυτό είναι ένα έργο σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή".